Renate Webert jelölte ombudsmannak az ALDE

A koalíciós pártok egyezménye alapján a végrehajtó hatalom részéről a kisebbik kormánypárt javasolt jelöltet a nép ügyvédje megüresedő tisztségére: a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) Renate Weber volt európai parlamenti képviselőt nevezte meg. Az USR szerint Weber alkalmatlan a tiszstégre, és fenntartja Eckstein-Kovács Péter jelölését.

Weber megtisztelőnek nevezte a jelölést, és Facebook-oldalán közölte, hogy vállalja is a megméretést. Ugyanott közölte, ezzel egy időben kilépett az ALDE-ből, hogy „pártsemlegesként” álljon a szemlyi szavazás elébe.

„Könnyű a közéletet kívülről szemlélni, mert az nem jár felelősséggel. De én nem szemlélhetem tétlenül a dolgokat, ezért döntöttem, hogy vállalom, és tovább küzdök azért, amiben hiszek, az emberi jogok és a szabadság védelméért. Ezt tettem az elmúlt 30 évben, akár a civil, akár a politikai szférában tevékenykedtem” – fogalmazott.

Az ombudsmant (másképp: a nép ügyvédjét) a parlamenti pártok javasolják, és a két ház együttes ülésén választják meg. Victor Ciorbea jelenlegi ombudsman ötéves mandátuma májusban lejárt, tehát már késésben vannak az utódja megválasztásával.

Dan Barna: Weber alkalmatlan a feladatra

Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint Renate Weber nem megfelelő a nép ügyvédje tisztség betöltésére, mivel az európai parlamentben igazságszolgáltatási ügyekkel foglalkozott, míg az általuk támogatott Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátornak és kisebbségügyi miniszternek „meglenne az erkölcsi alapja, hogy ebben a szerepben hiteles legyen”.

„Ahogy értettem, hétfőn Victor Ciorbea elküldött egy levelet a PSD-nek, amelyben azt írta, hogy nincs már ombudsmanuk. Tehát, ezt a logikát követve, Ciorbea a Szociáldemokrata Párté, Renate Weber pedig az ALDE-é, de remélem, nem jutunk ebbe a fájdalmas helyzetbe. Mert pont erről van szó: a legutóbbi nép ügyvédje sajnos nem volt a népé, hanem a PSD ügyvédje volt” – fejtette ki Dan Barna a Digi24 tv-csatornán.

Az USR elnöke hozzátette, alakulata Eckstein-Kovács Pétert támogatja az ombudsmani tisztségre, „aki szakember és a civil társadalom is támogatja”. Jelentős parlamenti támogatottsága is van az USR, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a kisebbségek frakciójának részéről – mondta.

Dan Barna hangsúlyozta, reméli, a politikum lesz annyira bölcs, hogy a május 26-i európai parlamenti választások eredményeit figyelembe véve megértse, „ez a tisztség nem egy igazgatói tisztség valamely állami vállalatnál, hanem az azt betöltő személytől függ demokráciánk stabilitása”.

„Szeretném azt hinni, hogy a jelenlegi többségben is vannak olyanok, akik megértik, hogy alkalmatlan a tisztségre egy olyan személy, aki az EP-ben azt állította, hogy Romániában semmi gond nincs az igazságszolgáltatással” – szögezte le Barna, aki szerint ezzel szemben Ecksteinnek volt erkölcsi ereje lemondani a tisztségéről és kilépni a politikából akkor, amikor erkölcsi megalkuvás elé állították.

Kapcsolódók

Kimaradt?