Eckstein-Kovács Péter a civil szféra ombudsman-jelöltjének tartja magát

Hivatalosan még nem kérte fel egyetlen parlamenti párt sem, hogy vállalja el az ombudsmani tisztséget – tudtuk meg Eckstein-Kovács Péterttől. A volt RMDSZ-es szenátor, kisebbségügyi miniszter és elnöki tanácsadó a Maszolnak hétfőn elmondta: megtisztelőnek érzi a megelőlegezett bizalmat, és a civil szféra ombudsman-jelöltjének tartja magát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mentsétek Romániát Szövetség (USR) jelentette be elsőként, hogy Eckstein-Kovácsot tartják a mandátuma végéhez ért Victor Ciorbea ombudsman helyére a legalkalmasabbnak a Nép Ügyvédje hivatalának vezetésére, s röviddel azután a Băsescu-féle Népi Mozgalom Párta (PMP) is közölte, hogy egyetért az USR-vel.

A g4media.ro szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülésen is úgy döntöttek, hogy a volt szenátor jelölését támogatják. Korábban Kelemen Hunor szövetéségi elnök is közölte, hogy támogatják Eckstein-Kovács Péter esetleges kinevezését az ombudsmani tisztségre.

Az RMDSZ-ből tavaly – a szövetségnek a büntetőjog módosításával kapcsolatos álláspontja miatt – kilépett Eckstein-Kovács a Maszol érdeklődésére kijelentette, hogy hivatalosan még egyik párt sem kereste meg ez ügyben. „Amit tudok, én is a sajtóból tudom. Engem olyan civil szervezetek kerestek meg, amelyekkel kapcsolatban voltam, és ők kértek fel. Ez megtisztelő, de a jelölés a politikai pártok feladata és joga. Úgyhogy én úgy tekintem magam, mint a civil – nem kormányzati – szervezetek jelöltje, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy ha a politikai pártok is, mint a Nemzeti Liberális Párt, az USR, nem beszélve az RMDSZ-ről, támogatnak” – jelentette ki.

Felvetésünkre, ezt érthetjük-e úgy, hogy ha az ellenzéki alakulatok megkeresik, akkor vállalja-e a jelölést, kifejtette: „Hogy ha ilyen nagyméretű támogatás van – az ellenzék részéről, de kvázi egyhangú támogatás –, azt nem tudom csak megtiszteltetésnek venni és elfogadni.”

Eckstein-Kovács Péter biztosította a közvéleményt a pártatlanságáról. „Én jelen pillanatban minden párton kívül állok. Az, hogy 25 évig az RMDSZ-t képviseltem, és millióan ismernek, más dolog, de ha odakerülök, olyan független leszek, mint a virág – amilyennek egy ombudsmannak kell lennie” – szögezte le.

Még nem tudni, mikor szavaznak

Az ombudsmant a parlament két házának együttes ülésén választják meg a törvényhozók. Kérdésünkre, hogy mekkora esélyt lát a tisztség elnyerésére, Eckstein úgy fogalmazott: jelölése szavazásra bocsátásakor a politikai erők lemérhetik a parlamenti erőviszonyokat. "Nyilván az ellenzék azt jelenti, hogy kevesebben vannak, mint a többség, ez az elnevezésből is látszik, tehát ebből a szempontból egy lakmuszpapír helyzetében vagyok, vagyis semmi sem biztos” – fogalmazott a kolozsvári jogász és volt politikus.

Adrian Wiener, az USR felsőházi frakcióvezetője a múlt héten azt kérte Călin Popescu-Tăriceanutól, a szenátus elnökétől, hogy gyorsítsa meg az eljárást a nép ügyvédjének kinevezéséről, de azt még nem tudni, mikor dönt erről a parlament.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?