FRISSÍTVE - Hivatalos: az ombudsmani tisztségre javasolja az ellenzék Eckstein-Kovács Pétert

Eckstein-Kovács Pétert javasolják az ellenzéki pártok az omudsmani tisztségre a mandátuma végén járó Victor Ciorbea helyére. A volt szenátorának a kinevezését az RMDSZ is támogatja. FRISSÍTÉS: Az USR és a PMP hivatalosan is megtette javaslatát.

A nép ügyvédjének mandátuma öt évre szól. Victor Ciorbeát 2014. május 6-án nevezték ki az ombudsmani hivatal élére, megbízatása csak egyszer újítható meg. Utódjáról a parlament két háza dönt együttes ülésen.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) kedden közölte, hogy Eckstein-Kovács Pétert javasolják a az ombudsmani tisztségre. Kinevezését a másik két ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) is támogatja. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök szintén közölte, hogy az RMDSZ "tökéletesen alkalmasnak" tartja a kolozsvári jogász-politikust a feladatra.

Mint ismert, a volt szenátor tavaly júniusban kilépett az RMDSZ-ből. Döntését főként azzal indokolta, hogy a büntetőjog módosításait az RMDSZ szavazataival fogadták el. „Döntésemben számított a PSD-vel való összeesküvés, ami számomra elfogadhatatlan” – mondta egy tavalyi kormányellenes tüntetésen.

A volt szenátor a Facebook-oldalán reagált arra, hogy az ellenzék őt javasolta az ombudsmani hivatal élére. „Multumesc. Köszönöm szépen. (…) Össze kéne fogni egy jó irányba” – írta a jogász politikus.

FRISSÍTÉS: Eckstein-Kovács Pétert jelölte csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a nép ügyvédje tisztségre. Adrian Wiener, az USR felsőházi frakcióvezetője, azt kérte Călin Popescu-Tăriceanutól, a szenátus elnökétől, hogy gyorsítsa meg az eljárást a nép ügyvédjének kinevezéséről. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?