FRISSÍTVE – Ombudsman-választás: a PMP nem támogatja Eckstein-Kovács Pétert

FRISSÍTVE: A parlamenti meghallgatások és a végső szavazás előtt jelentette be a Népi Mozgalom Pártja (PMP), hogy nem támogatja az ellenzék közös jelöltjét, Eckstein-Kovács Pétert a Nép Ügyvédje tisztségre, hanem saját jelöltet állít.

Különösen azért meglepő a Traian Băsescu által alapított PMP bejelentése, mert Eckstein-Kovács 2009 és 2011 között, Băsescu elnöki mandátuma idején az államfő kisebbségügyi tanácsosaként dolgozott. Magától értetődőnek tűnt tehát, hogy a PMP is támogatni fogja a nemzeti liberálisok (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ, a kisebbségi frakció és talán a Pro Románia által is elfogadott jelöltet.

„Késznek mutatkoztunk, hogy az ellenzék közös jelöltek állítson a Nép Ügyvédje tisztségre. Szakmailag semmi kifogásunk nincs Eckstein-Kovács Péterrel szemben, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy többször is állást foglalt a területi autonómia mellett, ami ellentmond az alkotmánynak” – közölte a párt. A PMP azt is bejelentette, hogy Cătălin Voinea-Mic ügyvédet jelöli ombudsmannak.

A parlament házbizottságai szerdán délelőtt hallgatják meg a jelölteket, majd a két ház 14 órakor kezdődő együttes ülésén szavaznak az ombudsmanról. A tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea ötéves mandátuma májusban lejárt, ezért szükséges még ebben az ülésszakban megválasztani az új ombudsmant.

A törvényhozásban többséggel rendelkező, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció a volt ALDE-s európai parlamenti képviselőt Renate Webert jelölte a Nép Ügyvédjének.

Ekcstein-Kovács Péter 28 évig volt az RMDSZ tagja, dolgozott kolozsvári önkormányzati képviselőként, parlamenti képviselőként és szenátorként, volt kisebbségügyi miniszter. Tavaly lépett ki az RMDSZ-ből a szövetségnek a büntetőjogi törvények módosításával kapcsolatos, a PSD-nek kedvező álláspontja miatt.

A két ház bizottsága elfogadta a jelölteket

Egyöntetűen jóváhagyta a szenátus és a képviselőház együttes jogi bizottsága a nép ügyvédje tisztségre javasolt három személy jelölését.

A tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea hétfőn átiratban emlékeztette a két házelnököt, hogy mandátuma lejárt.

Renate Weber úgy nyilatkozott, tudomása szerint Románia az egyetlen európai ország, ahol a nép ügyvédjének jogában áll alkotmányossági kifogást emelni törvények és sürgősségi rendeletek ellen, és a közfigyelem egy idő óta az intézmény ezen hatásköre felé irányult, az eredeti – az állampolgári jogok védelmét szolgáló – hatáskör pedig háttérbe szorult.

„Örülnék, ha megtalálnám a módját annak, hogyan értsék meg ebben az országban az emberek, mennyire fontos azon jogok betartása, amelyekkel rendelkeznek” – mondta a kormánykoalíció jelöltje.

Eckstein-Kovács Péter kifejtette: az a célja, hogy a nép ügyvédjének intézménye független legyen.

Cătălin Voinea-Mic arról beszélt, hogy az ombudsmani intézménynek politikailag egyenlő távolságokat kell tartania, és a sürgősségi kormányrendeletek ellen benyújtott alkotmányossági kifogásoknak nem szabad egy párt érdekeit szolgálniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?