FRISSÍTVE - Megszavazta a parlament Renate Weber ombudsman leváltását

FRISSÍTVE- Megszavazták szerdán a képviselők és a szenátorok Renate Weber leváltását az ombudsmani tisztségből.

A javaslatot 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadta el a parlament, egy törvényhozó nem voksolt. A parlament ezzel formálisan is felmentette Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat. Renate Weber | Fotó Agerpres

Az ombudsman menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

A PNL elnöke, Ludovic Orban az ülést követően rámutatott, a Nép Ügyvédjének leváltására vonatkozó döntés megalapozott volt, és a plénum ülését megelőzően a jogi bizottság által elfogadott véleményezésben is világosan leszögezték, mely alkotmány- és törvénysértések indokolják Weber menesztését. Jövő héten elkezdődik az eljárás az új ombudsman kijelölésére, az alaptörvényben előírtaknak megfelelően, és a parlamenti ülésszak végéig kineveznek egy új személyt a tisztségbe.

A PSD szerint semmi nem indokolja a Nép Ügyvédjének leváltását, ezért a Szociáldemokrata Párt alkotmányossági kifogást emel a parlament erről szóló döntése ellen - jelentette ki az alakulat alsóházi frakcióvezetője.

Alfred Simonis szerint a koalíciós pártok azért kezdeményezték Renate Weber leváltását, hogy akadályozzák meg, hogy az ombudsman megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány sürgősségi rendeleteit. "Önök amióta kormányon vannak, mindenkivel hadakoznak: a nyugdíjasokkal, az orvosokkal, a tanárokkal, a gazdákkal, újabban pedig a gyerekekkel is, és a napokban a gyermekpénz-emelés elhalasztásáról szóló sürgősségi rendeletet terveznek kiadni. Gyakorlatilag önök hadakoznak a néppel, és azt akarják, hogy a népnek ne maradjon védelmezője" - fogalmazott Simonis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nem az első eset, hogy leváltották a román alapjogi biztost. 2012 nyarán, amikor a parlamenti erőviszonyok – a helyezkedő politikusok átigazolásai miatt – már a fél évvel a választások előtt a győzelemre esélyes Szociálliberális Unió (USL) javára billentek, Victor Ponta frissen hatalomra került kormánya cserélte le az alig egy évvel korábban megválasztott ombudsmant, hogy előkészítse a jobboldali Traian Băsescu akkori államfő felfüggesztését.

Az ombudsman többször került a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak neki van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen. Az igazságszolgáltatással kapcsolatos 2019-es (véleménynyilvánító) népszavazáson a választók támogatták az alkotmányossági óvásra jogosultak körének kibővítését, de az erről (is) rendelkező alkotmánymódosító törvénytervezet elbukta a normakontrollt, így az alaptörvény módosításáról már nem írtak ki (ügydöntő) népszavazást.

Médiaértesülések szerint a kormánypártok megállapodtak arról, hogy az RMDSZ jelöltjét, Fábián Gyula kolozsvári egyetemi oktatót választják ombudsmannak. Kelemen Hunor szövetségi elnök, kormányfőhelyettes korábban azt nyilatkozta: az új ombudsman személyéről várhatóan szeptemberben dönt a koalíció.

Kapcsolódók

Kimaradt?