Parlament: rábólintott az összevont jogi bizottság az ombudsman leváltására

Renate Weber (balról a második) meghallgatása a jogi bizottságban | Fotó: AgerpresKedvezően véleményezte szerdán a szenátus és a képviselőház összevont jogi bizottsága a Nép Ügyvédje, Renate Weber leváltására vonatkozó igénylést.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ azzal indokolja az ombudsman menesztésének kezdeményezését, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

A kormánykoalíciót alkotó három párt többek között azt kifogásolja, hogy Renate Weber nem terjesztette a parlament és a kormány elé a caracali gyilkosságokkal kapcsolatban feltárt rendszerszintű problémákról szóló különjelentést és ajánlásokat, ugyanakkor 2020-ban végzett munkájával nem teljesítette a gyermekek jogainak védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségeit.

Az ombudsman elutasította az ellene felhozott vádakat, és azt mondta, ha nem kezdés előtt egy órával hívták volna meg az ülésre, dokumentumokat is hozott volna, hogy igazolja az intézmény tevékenységét.

A képviselőház és a szenátus keddi együttes ülésén elutasította a Nép Ügyvédje intézményének az elmúlt három évre vonatkozó tevékenységi beszámolóját.

Szerdán a parlament plénuma is megvitatja a Renate Weber menesztésére vonatkozó igénylést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?