banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csoma Botond: minimum hathónapos politikai fegyverszünetet kellene kötni

Romániának nagyon gyorsan teljes jogkörű kormányra van szüksége, és ez akkor valósulhat meg, ha a politikai felek legalább hathónapos politikai fegyverszünetben állapodnak meg, hogy az ország kilábalhasson a válságból jelentette ki kedden Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Mielőbb ki kell alakítani egy parlamenti többséget, mert szorít az idő, a kijelölt miniszterelnök, Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízása is lejár hamarosam, azt hiszem, szombaton. Véleményem szerint sietnünk kell, valahogy egyezségre kell jutnunk a parlamenti többség kialakításáról fejtette ki a politikus a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának nyilatkozva.

Csoma Botond elmagyarázta: szerinte a politikai fegyverszünetnek azért kell legalább hat hónapig tartania, hogy az ország átvészelje az egészségügyi és a gazdasági válság hullámvölgyét.Ha találnánk egy parlamenti többséget, amely hosszabb ideig működőképes, nyilvánvalóan nem kell hat hónap múlva ismét megdönteni a kormányt szögezte le.Csoma Botond a parlament alsóházában | Fotó: rmdsz.ro

A képviselő szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) lehetne újraéleszteni egy stabil parlamenti többséget, bár a jelek szerint jelenleg a tárgyalások megfeneklettek. A politikus ugyanakkor úgy vélte: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tárgyalhat egyszerre a parlamenti többség kialakításáról a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az USR-vel is.Azaz tárgyalni lehet, de a parlamenti többséget vagy csak a PSD-vel, vagy csak az USR-rel lehet kialakítani. Nem hiszem, hogy ebben a többségben mindkét pártnak benne kellene lennie. A legmegvalósíthatóbb ha nem csak hat hónapra tervezünk forgatókönyv a parlamenti többség újjáépítése az USR-vel vélekedett az RMDSZ-es politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Csoma érvei szerint nem tudni, hogy mennyire bizonyul stabilnak a PSD részéről érkező parlamenti támogatás, és milyen engedményeket kellene tennie a PNL és RMDSZ alkotta kisebbségi kormánynak ezért cserében. Ahhoz pedig, hogy egy kisebbségi kormány hatékony lehessen, stabil parlamenti támogatásra van szüksége vélte. A korábbi kormánykoalíciót alkotó pártok (PNL, USR, RMDSZ) részéről érettségre és megfontoltságra van szükség, meg kell próbálni megoldani a meglévő konfliktusokat, és akkor van esély együtt kormányzni tette hozzá az RMDSZ-es frakcióvezető.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?