banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A reformokról szólt a Románia harmincéves alkotmánya tiszteletére szervezett parlamenti ülés

Ünnepi ülést tartott a parlament Románia Alkotmánya elfogadásának harmincadik évfordulója alkalmából. Az ülésen a kormányfő az állam megreformálásának, a szenátus elnöke az alkotmány reformjának szükségességéről beszélt, a képviselőház elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy tisztázni kell az államelnök hatáskörét, és bizalmatlansági indítványok „konstruktív” rendszerét kell bevezetni.

Nicolae Ciucă: szükség van az állami közigazgatás megreformálására

Az ország jelenlegi alkotmánya demokratikus társadalmunk alapköve – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök az alkotmány elfogadásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen.

„A kommunizmus bukása után elfogadott első és egyetlen alkotmány, Románia jelenlegi alkotmánya demokratikus társadalmunk alapköve, amelyet az 1989. decemberi forradalom eszméi, az akkor életüket vesztett és megsebesült emberek áldozata inspirált és legitimált” – fogalmazott a kormányfő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1866-os alkotmány után ez a második leghosszabb életű alaptörvénye az országnak.

Ciucă ugyanakkor úgy vélekedett, hogy szükség van az állam és az állami közigazgatás megreformálására oly módon, hogy az állampolgárokat foglalkoztató kérdések kerüljenek előtérbe, nőjön a közszolgáltatások hatékonysága és minősége, és erősödjön a tisztségviselők felelősségtudata.Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu: az alkotmányreform során el kell gondolkodni az államfő hatáskörén

Az ünnepi ülésen Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke azt hangoztatta, hogy szükség van az államelnök feladatkörének tisztázására.

„Azoknak, akik az alkotmányreformon fognak dolgozni, el kell majd dönteniük, hogy még működhet-e Romániában ez a felemás rendszer, amelyben az államelnök valahova a francia elnök és egy spanyol uralkodó közé tehető Az államelnök szerepe a konszenzusteremtés, de sajnos sokszor éppen ő volt a társadalmi feszültségek gerjesztője” – mondta Ciolacu, aki szerint nem egyszer megtörtént, hogy az államelnök túllépett közvetítői hatáskörén és durván beleszólt a többi hatalmi ág döntéseibe. A képviselőház elnöke úgy látja, az államfő és a miniszterelnök közötti kapcsolat az utóbbi 30 évben vagy „a konfliktus és az engedelmesség között egyensúlyozott”, vagy az államfő vált a kormány valódi vezetőjévé, és a miniszterelnök nem volt több egy „marionettnél”. „Ez nem a normalitás” – tette hozzá Ciolacu.

A PSD elnöke ugyanakkor a bizalmatlansági indítványokkal kapcsolatos eljárást is módosítaná, „konstruktívvá” tenné azt, oly módon, hogy ha a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament és a kormány megbukik, akkor az automatikusan egy új kormányfő kinevezését vonja maga után. „Ha rendelkeztünk volna ezzel az alkotmányos eszközzel, nem telt volna el két hónapunk kormány nélkül” – érvelt Ciolacu.

Florin Cîţu: az állampolgárok reformot akarnak

Florin Cîţu, a szenátus elnöke arról beszélt, hogy az ország alaptörvényét a jelenkor realitásához kell igazítani.

„Ez nem az ünnep pillanata, hanem az alkotmány és a román állam intézményes megszervezésének számbavétele. A reformok elkerülhetetlenek, mert ezt akarják az állampolgárok. (...) Az alkotmányos normákat életünk realitásához kell igazítani” – jelentette ki a PNL és a felsőház elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?