banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szerdán szavaz a parlament a Ciucă által javasolt PNL-RMDSZ kormányról

Jövő szerdán szavaz a parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó, Nicolae Ciucă vezette kormányról - döntött szombaton a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága. A miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatását kedden tartják.

Ciucă a kormányalakításra szánt tíznapos határidő utolsó napján, szombaton kért bizalmat a parlamenttől az általa javasolt kormány számára, anélkül, hogy sikerült volna megegyeznie a korábbi kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) vagy a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) az általa javasolt kisebbségi kormány parlamenti támogatásáról.

A Ciucă-kabinet szerkezete és névsora nagyjából megegyezik Florin Cîţu PNL-elnök október ötödikén megbuktatott kormányának összetételével. A miniszterelnökön kívül a korábban USR-s miniszterek által vezetett tárcák élén van változás, ezekre a posztokra többnyire a PNL jelölt új tisztségviselőket. Kivételt az Európai Alapok Minisztériuma képez, amelyre az RMDSZ ügyvezető alelnökét, a tárcánál jelenleg államtitkárként tevékenykedő Hegedüs Csillát jelölték.A képviselőház és a szenátus korábbi együttes ülése | Fotó: Agerpres

Az RMDSZ megtartaná a – Kelemen Hunor szövetségi elnök által betöltött – miniszterelnök-helyettesi tisztséget, és Cseke Attila maradna a fejlesztési, Tánczos Barna a környezetvédelmi, illetve Novák Eduárd az ifjúsági és sportminisztérium élén.

A kormány parlamenti jóváhagyásának esélyeiről úgy vélekedett: nem lehet elvonatkoztatni a számoktól, de neki meggyőződése, hogy össze fog gyűlni a szükséges szavazatszám. Ciucă szerint a PNL-RMDSZ kisebbségi kormány megoldás lehet a jelenlegi válságra, beiktatásával a pártok időt nyernének arra, hogy folytassák a tárgyalásokat és stabil kormánytöbbséget alakítsanak ki.

A PNL-nek – Ludovic Orban volt pártelnök és nyolc támogatója távozása után – már csak 125 törvényhozója maradt, az RMDSZ-nek 29 képviselője és szenátora van, a kisebbségi frakció 18 tagú. Az új kormány parlamenti jóváhagyásához a törvényhozók legalább felének támogatására, vagyis legkevesebb 234 szavazatra van szükség.

Amennyiben a mostani, második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, az államfő – a rendszerváltás óta először – előrehozott választásokat írhat ki.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?