A PNL benyújtotta a parlamenthez a a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját

Nicolae Ciucă szombaton bejelentette, hogy a parlament elé terjesztette a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját.

A kijelölt kormányfő úgy nyilatkozott, a kormányprogram a járvány okozta válság megszüntetésére összpontosít, de prioritásként kezeli az energiaárak és élelmiszerárak növekedésének megfékezését és az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetését is.

A program minden fejezete reformintézkedéseket tartalmaz – tette hozzá Ciucă.

Az első fejezet az egészségügyi minisztériumra és az egészségügyi intézkedésekre fókuszál, a második fejezet az energiaárakra. A kormányprogram egyébként lényegében nem új, a korábbi programmal folytatólagosan, a PNRR-vel összhangba hozva szerkesztették meg – ismertette a kijelölt miniszterelnök.Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök | Fotó: Agerpres

Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő pénteken bejelentette: Alina Gorghiut igazságügyi, Florin Romant gazdasági, Cătălin Predoiut védelmi, Mircea Fechetet mezőgazdasági miniszternek javasolta, Robert Sighiartău pedig a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős tárcát kapná meg. Florin Cîțu pártelnök, az október 5-én megbuktatott kormány volt miniszterelnöke nem szerepel a Ciucă-kabinet névsorában.

Az RMDSZ ugyanakkor megtartaná miniszterelnök-helyettesi és három miniszteri tisztségét, és egy negyedik tárcavezetőt is jelölhet. Médiaértesülések szerint a szövetség Hegedüs Csilla ügyvezető alelnököt javasolja az Európai Alapok Minisztériuma élére, ahol jelenleg államtitkárként dolgozik.

Nicolae Ciucă meggyőződését fejezte ki szombaton, hogy az általa javasolt kormány meg fogja kapni a parlament támogatását.

„Nem vonatkoztathatunk el a számoktól, de meggyőződésem, hogy a kormány jelenlegi formájában, a jelenlegi programjával össze fogja gyűjteni a szükséges minimális szavazatot” – vélekedett Ciucă, miután benyújtotta a parlamenthez a miniszterjelöltek listáját és a kormányprogramot.

A kijelölt miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: a politikai pártokkal „az utolsó pillanatig” kell egyezkedni és tárgyalni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?