FRISSÍTVE – Cseke Attila: az RMDSZ nem ellenzi a felelősségvállalással elfogadásra javasolt három törvényt

FRISSÍTVE: Elviekben nincs fenntartása az RMDSZ-nek azzal a három törvénytervezettel kapcsolatban, amelyekért a kormány felelősséget készül vállalni a parlament két házának együttes ülésén csütörtök délben – jelentette ki Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. A politikus azonban hozzátette: a költségvetés felelősségvállalással történő elfogadásából nem kellene precedenst teremteni.

Mint arról beszámoltunk, a kormány elsőként azért a jogszabályért vállal felelősséget, amely 2020-ra biztosítja a bíróságok és ügyészségek megfelelő működését azzal, hogy 2022-ig elhalasztja a bírák és ügyészek idő előtti nyugdíjba vonulásának lehetőségét biztosító törvény életbe lépését. A második a távolsági személyszállítást szabályozó törvényt módosító tervezet, a harmadik pedig a 2020-as költségvetési kiadások keretösszegét leszögező tervezet.

Cske Attila szerint elképzelhető, hogy az elsőt, a bírák és ügyészek nyugdíjazását érintő tervezetet le is veszik napirendről, mivel szerdán a szenátusban mint döntő házban ellenszavazat nélkül átment ez a jogszabály, tehát okafogyottá vált (a szenátorok arról is döntöttek, hogy 2021 január elsejéig elhalasztják annak a jogszabálynak az életbe lépését, amely értelmében kéttagúról háromtagúra bővítik az szinteken is a bírói testületeket).

„Ami a költségvetési felső határokat illeti, azt minden év végén el kell fogadni a következő évre, tehát ebből a szempontból szükséges” – mondta az RMDSZ frakcióvezetője. A személyszállítással kapcsolatos törvénytervezetről Cseke Attila elmondta, hogy a megoldás a kormány feladata lesz. „Mivel megváltoztatják a diákok utazási költségtérítésének a rendszerét, költségvetési forrásokat is kell mellé rendelni. Ez nem egy probléma, csak ennek a másfajta rendszernek egy másfajta finanszírozást kell biztosítani. Tehát ezzel a három tervezetből álló csomaggal szemben az RMDSZ-nek nincsenek fenntartásai” – jelentette ki a Bihar megyei politikus.

A kormányzati felelősségvállalással előterjesztett törvényeket vagy akár törvénycsomagokat meg sem vitathatja a parlament: azok három napon belül automatikusan hatályba lépnek, amennyiben a törvényhozás nem buktatja meg bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt.

A három törvénytervezethez csütörtök délelőtt tíz óráig lehetett módosító javaslatokat benyújtani. Cseke Attila azt mondta, hogy ez egy formalitás, de volt már példa arra, hogy ezekből az indítványokból a kormány beemelt egyet s mást a a valamely törvénytervezet végleges formájába, s azzal együtt fogadta el.

Ne legyen precedens

Bár a keretszámok felelősségvállalás általi elfogadásával egyetért, a végleges költségvetés parlamenti vita nélküli elfogadásából nem kellene precedenst teremtenie a kormánynak – mondta Cseke Attila a Francia Közszolgálati Rádió (Radio France Internationale – RFI) csütörtöki műsorában. Mint fogalmazott, a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen kormány sem fogadta el parlamenti felelősségvállalással az állami költségvetés törvényét, és szerinte az Orban-kabinetnek nem kellene precedenst teremtenie erre. „Ez nemcsak egyik vagy másik kormányé, nem a többségé és nem az ellenzéké, hanem végső soron mindenkié, biztosítania kell a finanszírozást a fontos ágazatok számára" – mondta.

Cseke szerint, amennyiben az Orban-kormány precedenst teremtene a költségvetés parlamenti felelősségvállalással történő hatályba léptetésére, a következő években más kormányok is ehhez a megoldáshoz folyamodhatnak. „Politikai kultúrára, egyensúlyra van szükség a politikum által alkalmazott eljárások és intézkedések tekintetében. Úgy véljük, hogy a költségvetés felelősségvállalással való elfogadása elég komoly eltávolodást jelentene mindettől" – fogalmazott.

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, kormányülést hívhat össze péntekre, amelyen első olvasatban tárgyalják a 2020-as állami költségvetésről szóló törvénytervezetet. Kérdésre válaszolva azt mondta, még nem született döntés arról, hogy parlamenti felelősségvállalással fogadják el a jogszabályt, de fontolgatják ennek lehetőségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?