Csütörtökön délben vállal felelősséget az Orban-kabinet három törvénytervezetért

Együttes plénumra ül össze a parlament két háza csütörtökön, amikor a kormány felelősségvállalással tervez hatályba léptetni három törvénytervezetet.

A parlamenti ülések csütörtökön 12 órakor kezdődnek.

Az ütemterv szerint a kormány elsőként azért a jogszabályért vállal felelősséget, amely 2020-ra biztosítja a bíróságok és ügyészségek megfelelő működését. A második ülésen a személyszállítást szabályozó törvényt módosító tervezetért, a harmadikon pedig a 2020-as költségvetési kiadások keretösszegét leszögező tervezetért fog felelősséget vállalni a kabinet. A három tervezethez csütörtökön délelőtt 10 óráig nyújthatnak be módosító javaslatokat a parlamenti képviselők.

A PSD-s szenátusi alelnök, Robert Cazanciuc bejelentette, hogy kérni fogja a kormánytól a bíróságok és ügyészségek jó működését lehetővé tevő jogszabálytervezet visszavonását, tekintve, hogy ez a kérdés már megoldódott azáltal, hogy a szenátus döntő házként szerdán elfogadta azt a tervezetet, amelynek értelmében 2022. január elsejéig elhalasztják a bírák és ügyészek előzetes nyugdíjba vonulásáról szóló törvény hatályba lépését.

A kormány kedd esti ülésén fogadta el azokat a törvénytervezeteket, amelyeket parlamenti felelősségvállalással kíván hatályba léptetni - közölte szerdán a miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă. A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Dancă megerősítette, hogy az igazságügyi törvényeket módosító, a megyén belüli utasszállítást szabályozó, 2019/51-es sürgősségi kormányrendeletet módosító, illetve a költségvetési keretszámokról és stratégiáról szóló törvényt kívánja felelősségvállalással elfogadni a Ludovic Orban vezette kabinet. Az alkotmány lehetővé teszi 114-es cikkelyében, hogy a kormány felelősséget vállaljon a képviselőház és a szenátus együttes plénuma előtt egy program, egy általános politikai nyilatkozat vagy egy törvénytervezet ügyében. Amennyiben az illető program, politikai nyilatkozat vagy törvénytervezet felolvasása után 3 napon belül bizalmatlansági indítványt nyújtanak be és azt a parlament megszavazza, a kormány megbukik.

Ha a kormányt nem váltják le, vagy nem kerül sor bizalmatlansági indítvány benyújtására, akkor a tervezet, amelyért a felelősségvállalás történt, elfogadottá válik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?