Hívatlanul érkezett a konzervatívok madridi csúcstalálkozójára Simion, biztonságiakkal vitették el

George Simion | Fotó: Agerpres

Biztonsági emberekkel kísérték ki az európai konzervatív pártok vezetőinek múltheti madridi csúcstalálkozójáról Goerge Simiont, a szélsőségesen nacionalista és a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések ellen lázító Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökét – írta aG4Media portál a spanyolországi VOX párt egyik szóvivőjére hivatkozva.

A szervező párt illetékeseit valósággal „sokkolta” Simion viselkedése, aki a Twitter-csatornáján több posztban is „azt hazudta”, hogy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) küldöttségével együtt Romániát képviseli a tanácskozáson (amelyen egyébként Orbán Viktor magyar kormányfő- Fidesz-elnök is jelen volt).

Simion természetesen tagadja, hogy kitették a szűrét a fórum munkálatairól, azt mondta, hogy a VOX vezetőivel és a lengyel konzervatívok több tagjával is tárgyalt, és egy képet is közzétett a közösségi médiában, amelyen Jorge Buxadéval, a VOX európai parlamenti képviselőjével pózol a megbeszélésnek otthont adó hotel halljában. A G4Mediának azt mondta a román pártvezér, hogy a bejegyzéseket nem ő személy szerint, hanem a stábjának a tagjai írták, és a Twitteren a korlátozott karakterszámok miatt „nincs lehetőség mindent kifejteni”.

Alonso de Mendoza, a VOX egyik szóvivője azonban a bukaresti portálnak megerősítette, hogy helyes az értesülés, miszerint Simiont kivezették a teremből, s hogy egyáltalán meg sem hívták a spanyol fővárosba. „Az sem igaz, hogy aláírta volna a közös zárónyilatkozatot (…) Sokkolt bennünket ez a hír, ilyesmit nem tapasztaltunk politikai pályafutásunk alatt” – mondta a VOX illetékese, leszögezve, hogy az ibériai párt nem vesz részt az AUR februárban esedékes bukaresti konferenciáján, ahogy azt Simion beharangozta.

A G4Media értesülései szerint Simion annak ellenére bejutott a megbeszélésekre, hogy nem szerepelt a neve a meghívottak listáján, de a bejáratnál azt mondta, hogy a PNȚCD képviselőjének a titkára. Aurelian Pavelescu, a parasztpárt elnöke a G4Mediának elmondta, hogy a szervezők valóban megkérdezték tőle, hogy Simion velük van-e. Azt állította, hogy az AUR társelnöke nem velük együtt ment be a terembe és természetesen nem szerepelt a PNȚCD küldöttségének a névsorában.

A hírportál forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a VOX azzal utasította el George Simion meghívását, hogy abba valamennyi résztvevő pártnak bele kellett volna egyeznie, viszont a Fidesz megvétózta az AUR magyarellenessége miatt. A G4Media – a cikk szerint – megkereste a magyar kormánypártot is, amely megerősítette, hogy Simion nem szerepelt a meghívottak között, arra viszont nem reagált, hogy akadályt gördített volna az AUR-társelnök részvétele elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?