A nacionalista George Simionnak a begyében van Temesvár német polgármestere

Fritz-ellenes Ligának nevezett szövetség megalapítását jelentette be szombaton Temesváron George Simion: a szervezet célja – a szélőségesen nacionalista Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) társelnöke szerint – Dominic Fritz polgármester „demokratikus választások útján történő” leváltása.

A parlamenti képviselő a sajtónak elmondta, hogy több politikai párt és a Temesvárt, illetve Temes megyét korábban irányító személyiségek is csatlakoztak, de neveket nem említett. Közlése szerint a Fritz-ellenes Liga aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy a polgármestert még a 2024-es önkormányzati választások előtt leválthassák, mert „nem érdemli meg” ezt a tisztséget.

Simion érvei szerint az elöljáró „Temesvárra beejtőernyőzött német állampolgárként” normális életkörülményeket ígért a városlakóknak, de fűtés nélkül hagyta a lakásokat, és az önkormányzatnak több mint húszmillió euró bírságot kell kifizetnie az adófizetők pénzéből, mert „Dominic Fritz rosszul kezelte a Colterm távhőszolgáltató vállalat ügyét”.

Az AUR társelnöke azzal is megvádolta a polgármestert, hogy átláthatatlan a tevékenysége és nem hajlandó audienciákat tartani. Példaként az egyik forradalmárszervezet képviselőjének az esetét említette, aki néhány száz lejt szeretett volna kérni a megemlékezéseikre, de a városházán senki nem akart szóba állni vele.

A politikus ismételten elutasította Dominic Fritznek azt a vádját, hogy pénteken az AUR több szimpatizánsával együtt erőszakkal behatolt a polgármesteri hivatalba, és tagadta, hogy pártja agresszív módszerekhez folyamodna céljai eléréshez.George Simion a temesvári városháza kapujánál | Fotó: a képviselő Facebook-oldala

A múlt év őszén krízishelyzet alakult ki a temesvári távhőszolgáltatásban, miután az előző évtizedek alatt felhalmozott adóságok miatt a szolgáltatók nem hitelezték meg a földgázt a Coltemrnek, a törvényszék pedig csődeljárást indított az önkormányzatnak alárendelt vállalat ellen. Pénteken alig kéttucatnyi AUR-szimpatizáns és szélsőjobboldali aktivista tüntetést tartott a temesvári városháza előtt, majd Simionnal az élen benyomultak az épületbe, hogy a polgármesterrel „tárgyaljanak”. A németországi születésű, Temesváron letelepedett Dominic Fritz a 2020-as önkormányzati választásokon a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként nyerte meg a polgármesterválasztást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?