banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Duplájára drágult a távfűtés Temesváron

A lakosság még így is csak az önköltségi árnak kevesebb, mint a felét fizeti.

Duplájára emelte a távfűtés lakossági árát 2021-ben tartott utolsó ülésén a temesvári önkormányzat. A határozat értelmében január 1-től a helyi távfűtési vállalat, a Colterm 416,24 lej/MWh áron fog számlázni a lakosságnak. Ez hatalmas érvágás a bánsági nagyváros távfűtést használó lakosainak, mivel eddig 207,27 lejbe került 1 MWh hőenergia.Mélyebben kell a zsebükbe nyúljanak idén télen a temesváriak/Fotó: Kovács Zsolt

A 100 százalékos drágulásnak ugyanakkor még örülhetnek is a temesváriak, az eredeti határozattervezetben ugyanis 644 lej/MWh szerepelt, ami háromszorosnál is nagyobb drágulást jelentett volna. A képviselő testület a Colterm által előállított hőenergia önköltségi áráról is szavazott, ez 851,27 lej/MWH-ra nőtt.

A termelői ár és a fogyasztói ár különbözetét az önkormányzat állja. Ez 435,03 lej/MWh-t jelent, vagyis a lakosságot a valós költségeknek kevesebb mint a fele terheli. 2021 őszén a Számvevőszék vizsgálatot folytatott a Colterm Rt.-nél, s megállapította, hogy a cég azért vált fizetésképtelenné, mert éveken át az önköltségi árnál olcsóbban biztosította a távfűtést.

Temesváron utoljára 2009-ben emelték a hőenergia lakossági árát, időközben azonban az előállítási költségek jelentősen megnőttek. A 2021-es pénzügyi eredmények egyelőre nem ismertek, az azonban igen, hogy 2016 és 2020 között az önkormányzati tulajdonban levő vállalat folyamatosan veszteséges volt. Ebben az időszakban 2017 volt a legjobb év 3,2 millió lejes deficittel, s 2018 volt a legrosszabb, amikor a kiadások 43,9 millióval haladták meg a bevételeket.

Az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodásának volt a következménye, hogy tavaly októberben a Coltermet fizetésképtelenné kellett nyilvánítani, a távfűtés pedig akadozott, mivel a gázszolgáltatók nem voltak hajlandók hitelre szállítani.

A kormány január 1-i hatállyal, az idei fűtési szezonra 5 százalékra csökkentette a távfűtés lakossági árának az áfáját. A temesváriak ennek ellenére fogják a korábbi tarifa dupláját fizetni, a 416,24 lej/MWh-s ár ugyanis tartalmazza az áfát is.

A mostani áremeléssel Temesváron immár drágább a távfűtés, mint Nagyváradon és Aradon, mely városokban 1 MWh energia ára kevéssel 400 lej alatt van.

Kapcsolódók

Kimaradt?