banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Fűtés nélkül maradhat több tízezer temesvári háztartás

Jövő héttől nem szállít gázt az E.ON a városi távfűtési vállalatnak.

Október 25-i hatállyal felfüggeszti a gázszolgáltatást a temesvári távfűtési vállalat számára az E.ON. Ezt Domonic Fritz polgármester jelentette be. Az E.ON a Colterm tetemes összegű tartozásai miatt döntött úgy, hogy nem szállít több gázt a vállalatnak.

„Az évek során felgyűlt többszáz milliós adósság, a Colterm körül rajzó, a vérét szívó érdekcsoportok, amit súlyosbított a támogatás elmaradása a kormány részéről, kritikus helyzetbe hozták a céget, s nagyban súlyosbította azt a gáz árának hatalmas növekedése” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy idén az önkormányzat törlesztett 10 millió lejt a Coltermnek az E.ON-nal szemben 2013 és 2016 között felhalmozott adósságállományából.

A szükségmegoldást a szénre való ideiglenes átállás jelentheti. Mivel az önkormányzati tulajdonban levő vállalatnak a szénbeszállítókkal szemben is vannak tartozásai, a város az országos stratégia tartalékból igényelt fűtőanyagot. Ugyanakkor a szénre való átállás jelentős pluszköltségekkel jár, a szén-dioxid kibocsátási bizonylatok kötelező beszerzése miatt.

„A Coltermnek növelnie kell a lakossági szolgáltatás díját, ami évek óta változatlan, s jelenleg csak kis hányadát fedezi a valós termelési költségeknek” – közölte Dominic Fritz. Mindeközben az önkormányzat folytatja a tárgyalásokat az E.ON-nal, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságtól (ANRE) pedig azt kérte, jelölje ki azt a végső szolgáltatói státussal vállalatot, amellyel szerződést köthet.

A polgármester hangsúlyozta, egyelőre fennáll a veszélye, hogy távfűtés nélkül marad több tízezer háztartás, de iskolák és kórházak is.

(Nyitókép:Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?