Az energia drágulása miatt közös fellépést sürget öt EU-tagállam

Románia is a kezdeményező országok között van.

Az Európai Unió egységes fellépését sürgeti az energia drágulása miatt Románia, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Csehország. Az európai országoknak „szabályozási eszköztárat” kell kidolgozniuk, amely koordinálná az elektromos energia és a gáz drágulására a tagállamok által adott válaszokat – áll az öt ország gazdasági- és pénzügyminiszterei által kiadott közös nyilatkozatban.

„Elemezni kell a gázpiacot, hogy megértsük, miért bizonyultak elégtelennek az idei szerződések. Közös szabályokat kellene kidolgozzunk a gáz tárolására, hogy korlátozzuk és kordában tartsuk az árak növekedését” – vélik a miniszterek.

Az áramszolgáltatás tekintetében a nagybani piac megreformálását látják szükségesnek. „Javítani kell rajta, hogy jobb legyen az összefüggés a közepes termelési ár és a fogyasztói ár között” – áll a dokumentumban.

Az aláírók ugyanakkor úgy vélik, hogy az EU-tagállamoknak bővíteniük kell a beszerzési forrásaikat, s „minél hamarább csökkenteni a gázexportáló országoktól való függésüket”.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember 22-én jelentette be, hogy kész „ideiglenes intézkedéseket” jóváhagyni a tagországok számára az energiaárak emelkedése miatt. Az EB az elkövetkező napokban fogja nyilvánosságra hozni a konkrét lépéseket javasló útmutatót. A téma terítékre kerül a tagállamok miniszterelnökeinek és államfőinek csúcstalálkozóján is, amelyre október 21-én és 22-én kerül sor.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?