Rekordértékűre hizlalja a drága áram a Hidroelectrica profitját

Az állami vállalat az első félévben 41,1 százalékkal adta drágábban az áramot, mint tavaly.

Az elszabaduló energiaárak miatt rekordértékű lehet idén a Hidroelectrica bevétele és nyeresége. A nagyobb vízierőműveket üzemeltető állami vállalat vezetősége 1,12 milliárd lejes nyereséget tervezett az idei évre, azonban a valóságban ennek több mint duplája, 2,5-2,8 milliárd lehet.

Az első félévben a cég 33 százalékkal több energiát termelt és adott el, mint 2020 azonos időszakában. A bevételei ennél jóval nagyobb mértékben, 77,9 százalékkal nőttek, 3,2 milliárd lejre, ami az áram drágulásának a következménye. A profit még nagyobb arányban, 109,5 százalékkal gyarapodott, 1,68 milliárd lejre, derül ki a társtulajdonos Állami Tulajdonalap jelentéséből.

A Hidroelectrica 283,4 lej/MWh átlagáron értékesítette az áramot az első félévben, 41,1 százalékkal drágábban, mint az elmúlt év azonos időszakában. A termelési költség 103 lej/MWh volt, jóval kevesebb, mint fele az eladási árnak, ami kiugróan jó nyereségességi rátát jelent. A vállalat 1 MWh elektromos energián 180 lejt nyert.

A Hidroelectrica tulajdonosa 80 százalékban az Energiaügyi Minisztérium, s a kormány elképzelése az, hogy a vállalat profitjából fizessék a lakosságnak a megugrott energiaárak utáni kompenzációt. „Az idei költségvetési terhet teljes egészében a Hidroelectrica plusz nyereség részesedéséből fogjuk fedezni, ami 800 millió lej. A Hidroelectrica és a Nuclearelectrica nem kell szén-dioxid kibocsátási bizonylatokat vásároljanak, ezért kicsit a termelési költségeik, azonban piaci áron értékesítenek, ami a piacon létező legnagyobb ár. Van pénz” – nyilatkozta Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Fennállása óta a Hidroelectrica 2018-ban érte el a legnagyobb, 1,93 milliárd lejes nyereséget, amit idén bőven túl fog szárnyalni.

Kapcsolódók

Kimaradt?