banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A PSD és a PNL is befagyasztaná az energiárakat: honnan lesz rá pénz?

A kormány meg kellene térítse a szolgáltatóknak a piaci ár és a megszabott ár különbségét, ami nem volna kevés.

Árplafont fog bevezetni a kormány a földgáz és az elektromos energia esetében, jelentette be a héten megbuktatott kormányfő, Florin Cîțu. „A politikai válság megoldását követő első kormányülésen fogjuk meghozni a döntést. Árplafon bevezetését fogjuk támogatni az energia esetében a jelenlegi időszakban érvényes árak szintjén. Ezért figyelmeztetem azon cégeket, melyek profitálni szeretnének ebből a bejelentésből, hogy ne kínlódjanak, mert a maximálás jelenlegi árak szintjén lesz” – mondta az ügyvezető miniszterelnök.

A bejelentés kapcsán sok a kérdőjel, az energiapiacon ugyanis sokféle ár létezik, Florin Cîțu pedig nem fejtette ki, hogy melyikre céloz. „A nagykereskedelemi ár szabályozását szinte kizártnak tartom. Románia része a nemzetközi piacnak, nem tudom elképzelni, hogyan tudnánk leválni róla. Ha valamilyen csoda folytán az Európai Bizottság bele is egyezne, technikailag ezt nem látom kivitelezhetőnek” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó  Hatóság (ANRE) alelnöke.

A lakosság által fizetett fogyasztói ár befagyasztásásnak ezzel szemben semmiféle elvi akadálya nincs,véli a szakember. „Ez csak attól függ, hogy milyen forrásai vannak a kormánynak. Attól, hogy a kormány befagyasztja a fogyasztói árat, a szolgáltatók még a korábbinál jóval drágábbanvásárolják az energiát, a két ár különbözetét pedig a kormánynak kell fedeznie” – magyarázza az ANRE alelnöke,

Lényegesen bonyolultabb lenne az ármaximálás az üzleti fogyasztók számára, mivel az állami támogatásnak minősül. 200 ezer euróig a kormánynak erről csak tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot, a nagy, ipari fogyasztók esetében azonban az uniós testület jóváhagyására van szükség.

„Rövid távú csoda”

A lakossági gázár befagyasztásának jelentős volna a költségvetési vonzata, márpedig a kormánynak nincs pénze. Az elmúlt időszakban Florin Cîțu több alkalommal is kijelentette, hogy „van pénz”, ez azonban nem felel meg a valóságnak. Az előzetes tervek szerint idén az állami kiadások 83 milliárd lejjel haladják majd meg a bevételeket. Ebben az összegben nincsenek benne az ármaximálás költségei, amelyek tetemesek lennének annak ellenére, hogy nagyrészt a 2022-es költségvetést terhelnék. Romániában a lakossági gázfogyasztás évi 6 milliárd köbméter körül van, ennek legnagyobb része a fűtési szezonra esik.

Az ügyvezető miniszterelnök árbefagyasztási ötlete egyáltalán nem eredeti, ezzel nemrég előrukkolt a PSD is, s be is terjesztett egy erre vonatkozó törvénytervezetet. Ennek értelmében a gáz és az áram árát a 2021 márciusa és szeptembere közti időszak átlagán fagyasztanák be egy féléves időtartamra. Korábban Kelemen Honor, az RMDSZ elnöke is prioritásnak nevezte, hogy megvédjék a lakosságot az elszabadult energiaáraktól. Kelemen Hunor kifejtette, egyetért azzal, hogy az előttünk álló fűtési szezonra a kormány árplafont állapítson meg a gáz és az áram számára.

Daniel Cioloș populistának és etikátlannak minősítette, hogy Cîțu egy olyan intézkedést jelentett be, amelyről ügyvezető kormányfőként nem határozhat. Az USR-Plus elnöke nem rejtette véka alá, hogy nem híve az energiaár befagyasztásának. „Nem tudom, hogy az árplafon megállapítása-e a megoldás, mivel nekünk beruházásokra van szükségünk az energetika terén. (…) Az árplafon csak nagyon rövid távon csodás megoldás, s tudjuk, hogy negatív mellékhatásai vannak” – nyilatkozta Daniel Cioloș.

(Nyitókép: Szász István Szilárd)

Kapcsolódók

Kimaradt?