Hiába jár az egekben a földgáz ára, az OMV Petrom mégis csökkenti a kitermelést

A tavalyi harmadik félévben, amikor olcsó volt a gáz, 13 százalékkal többet termelt ki a vállalat, mint idén.

Románia abban hasonlít Abszurdisztánra, hogy mindkettőben az a természetes, ami máshol abnormálisnak számítana. Nem kivétel ezen íratlan szabály alól az egyik legnagyobb hazai vállalat, az OMV Petrom sem. A vállalat legutóbbi jelentése szerint a harmadik negyedévben kitermelt földgáz mennyisége 10 százalékkal maradt el a második negyedévi mennyiség mögött.

Éves összehasonlításban 15 százalékkal csökkent az OMV Petrom gáztermelése. 2020 júliusa és szeptembere között az osztrák többségi tulajdonban levő cég napi 72 500 hordó nyersolajnak megfelelő mennyiségű földgázt hozott felszínre Romániában, míg az idei harmadik negyedévben mindössze napi 61 900-at.

Az értékesített energiahordozó mennyisége még nagyobb mértékben, 15 százalékkal csökkent a második negyedévhez viszonyítva. Április 1. és június 30. között az OMV Petrom 9,57 TWh energiával egyenértékű, saját kitermelésű földgázt adott el, a harmadik negyedévben, bár időközben jelentősen megdrágult, csak 8,17 TWh-nak megfelelő mennyiséget.

Az áramtermelést ellenben növelte a vállalat. A Brazi városában működő gáztüzelésű erőműben 1,37 TWh elektromos energiát állítottak elő, 0,07 TWh-val többet, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Az üzemanyag árának emelkedéséből ellenben megpróbált profitálni az OMV Petrom, s csúcsra járatta az ugyancsak Braziban működő finomítóját, melynek a kihasználtsága 100 százalékos volt. Július1. és szeptember 30. között 1,5 millió tonna finomított kőolajipari terméket adott el a cég, 24 százalékkal többet a második félévi és 11 százalékkal többet az egy évvel korábbi mennyiségnél.

Az OMV Petrom Közép-Kelet-Európa legnagyobb energetikai vállalata, melynek az éves kőolaj- és földgáz kitermelése 53 millió hordó nyersolajnak felel meg. Romániában és a szomszédos országokban 790 üzemanyag töltő állomást működtet OMV, illetve Petrom márkanévvel.

(Nyitókép: Facebook/OMV Petrom)

Kapcsolódók

Kimaradt?