Florin Cîțu többhónapos gáz- és villanyszámla fizetési moratóriumot vezetne be

A halasztás a magánszemélyekre és a cégekre is vonatkozna.

Florin Cîțu valószínűleg rá akart tromfolni protezsáltjára, Dan Vîlceanu pénzügyminiszterre, aki pár napja azzal az eredeti ötlettel állt elő, hogy a magas jövedelműek százalékosan kevesebb egészségbiztosítási hozzájárulást fizessenek, mint a keveset keresők. A megbízott kormányfő arról beszélt csütörtökön, elképzelhetőnek tartja, hogy a fogyasztók többhónapos haladékot kapjanak a gáz- és a villanyszámlák befizetésére. Arról, hogy pontosan mennyi időre szólna a halasztás, nem nyilatkozott a bukott miniszterelnök.

„Olyan intézkedések, amelyeket számításba vehetünk. Tavaly ugyanezt csináltuk az adókkal. Tavaly egy időre elhalasztottuk az adók befizetését a cégek számára. Nem látom, hogy miért ne csinálhatnánk ebben az évben ezt a magánszemélyek és a cégek számára, együtt. Olyan intézkedések ezek, amelyeket jónak tartok” – nyilatkozta Florin Cîțu. 2020-ban a kormány valóban halasztást adott a cégeknek az áfa és a társasági adó befizetésére, hogy könnyebben vészeljék át a gazdaság részleges lezárása miatti nehéz időszakot, ami sok ágazatban a bevételek jelentős csökkenésével járt.

A moratórium ideje alatt, hogy az energetikai vállalatok ne menjenek tömegesen csődbe, a kormány fizetne nekik a saját tartalékalapjából. Arról, hogy mennyi penz van a tartalékalapban, a kormány nem szokott tájékoztatást adni. Ha Cîțu komolyan gondolta a számlafizetési moratóriumot, akkor tekintélyes összeg kell legyen, öt hónap alatt ugyanis az országos gáz- és áramfogyasztás értéke több tízmilliárd lej.

A kormányfő nem fejtette ki, hogy miért lenne jó a családoknak, ha az előttünk álló fűtési szezonban nem fizetnének a gázért és az áramért, hanem jövőre törleszthetnék a fogyasztás ellenértékét, amikor ugyanannyit keresnek majd, mint most, s az éppen aktuális számláikat is fizetniük kellene.

(Nyitókép: ADR Vest)

Kapcsolódók

Kimaradt?