Indokolatlanul magas a villanyenergia ára

Indokolatlanul magas árat fizet a lakosság a villanyáramért – derült ki a számvevőszék egy napokban ismertetett jelentéséből.    

Az Számvevőszék megállapította: a villanyenergia ára 2010 és 2014 között a lakossági fogyasztóknak 33 százalékkal emelkedett, elérve a megawatt-óránkénti 584 lejt. A jogi személyeknek a drágulás alig 21,6 százalék volt, ami 482,63 lejnek felel meg – idézi a jelentést az evz.ro.

A dokumentum azt állítja: az ugrásszerű áremelkedés oka az energiaszállítási díj indokolatlan megemelése, amely 2014 végére már meghaladta az energia lakossági árának felét is.  Az energiaszállítási díj ugyanis 2010 és 2014 között 41 százalékkal emelkedett 141,3 lejről 199 lejre megawatt-óránként, annak ellenére, hogy az infrastrukturális befektetések ezt nem indokolták.

A számvevőszék jelentése úgy fogalmaz: az Országos Energiaügyi Hatóság (ANRE) egy indokolatlanul megemelt energiaár alkalmazását fogadta el, az áremelkedés alátámasztására felhozott befektetéséi költségek ugyanis nem javítottak a villanyenergia-hálózaton. Példának hozzák fel, hogy olyan befektetési költségekről van szó mint 283 gépkocsi vásárlása az Enel Distribuție Banat számára, mobiltelefon vásárlása, sportfelszerelések beszerzése vagy pedig redőnyök rendelése a Transelectricanak.

Az így alátámasztott magas ár még magasabb jövedelmet eredményezett, miközben a befektetések egyre jobban lecsökkentek – idézi az evz.ro a számvevőszéki jelentést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?