Olcsóbb villanyáramot hoz a következő év

Csökken a villanyenergia ára január elsejétől, a lakossági fogyasztók 5-6 százalékkal kevesebbet kell fizessenek majd az elfogyasztott energiamennyiségért.

Az Országos Energiaügyi Hatóság (ANRE) bejelentése szerint az áramszállítási díj 8-10 százalékkal csökken január elsejétől, így a lakossági a lakossági fogyasztóknak is csökken az energiaár. Niculae Havrileţ ANRE-elnök szerint 5-6 százalékos csökkenésre lehet majd számítani.

Jelenleg egy apartman évi átlagos fogyasztásához szükséges egy megawatt ára eléri a 400 lejt, ÁFA nélkül – ennek megfelelően a csökkenés is húsz lej körüli összegre tehető. A városi lakosság évente 2-3 megawattnyi áramot használ, vidéken azonban ez a szám sokkal kisebb: 0,5 és egy megawatt között van.

Változik a földgáz ára is július elsejétől. A hatóság becslése szerint a kitermelési költségek körülbelül tíz százalékkal csökkennek majd, emiatt az ipari fogyasztók árkedvezménye öt százalék körül lesz. A lakosság azonban ennek nem örülhet, az árliberalizálás ütemterve szerint ugyanis július elsejétől áremelésre kell számítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?