banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Ki van szolgáltatva a szél kénye-kedvének a romániai energiaipar

A hét elején a szélturbinák a belföldi áramtermelésnek csak 1,5 százalékát adták, bár a beépített kapacitásuk 15,4 százalékra lenne elég.  

Október 11-én Románia elektromos energia fogyasztásának mintegy negyede importból származott. Ennek, az átlagnál lényegesen nagyobb értéknek roppant prózai oka volt: az ország nagy részén szélcsend volt. Emiatt a szélturbinák, bár a teljes hazai energiatermelő kapacitás 15,4 százalékát teszik ki, hétfőn csak 1,5 százalékkal szálltak be a közösbe.

A hét elején előállt helyzethez hozzájárult az is, hogy az Olténia Energetikai Komplexum (CEO) két blokkja meghibásodás miatt nem tudott termelni, ezért mindössze 1 250 MW, szénből előállított áram került be az országos hálózatba. „Ez a lehetséges maximum. Optimizáltunk amennyire tudtunk, s próbálkozunk továbbra is. A korlátainkat a kitermelés, a szén adja, de ott is maximális kapacitással dolgoznak” – nyilatkozta Lăcrimioara Diaconu Pințea, a CEO menedzsmentjének a tagja.

A probléma gyökere az, hogy az elmúlt években a hazai energiatermelési kapacitáson belül jelentős strukturális átalakulás ment végbe. A Transelectrica adatai szerint 2015-ben 21 135 MW volt Románia beépített energiatermelési kapacitása, amiből 9 355 MW esett a nagyobbrészt széntüzelésű hőerőművekre, míg a szél- és naperőművekre 4 150 MW. Időközben egy sor széntüzelésű erőművet bezártak, ami miatt a hőerőművek összkapacitása 3 695 MW-tal, 5 660 MW-ra csökkent. Ezt nem tudta ellensúlyozni a megújuló energiát használó szektor, melynek a kapacitása mindössze 238 MW-tal nőtt.

„A megújuló energiáról a fejlesztés megkezdésekor is tudnivaló volt, hogy nagyon bizonytalan. (…) Egyértelmű, hogy termelési hiánnyal állunk szemben. Minden szénfajtával számolnunk kell, be kell fejeznünk a radnóti erőművet is, bár a gáz jelenlegi költsége még nagyobb nyomást gyakorol majd az árra. Még jó, hogy tudunk importálni” – nyilatkozta egy ágazati szakember a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

Ami a radnóti gáztüzelésű erőművet illeti, a tulajdonos Romgaz a napokban közölte, hogy a beruházás, melyet 2019-ben kellett volna átadni, kb. 70 százalékban készült el. A 2016-ban megkötött szerződés értelmében a 430 MW kapacitású objektumot 268 millió euróért kellene felépíteni.

(Nyitókép: Wikipedia)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?