banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Cégeket taszíthat csődbe a kormány, ha késve fizeti az energiaár-kompenzációt

Nagy-Bege Zoltán szerint a jelenlegi kompenzációs rendszernél jobbat is ki lehetett volna találni.

Többmillió háztartás részesül majd részleges energiaár-kompenzációban a november 1. és március 31.közti időszakban a kormány 118-as sürgősségi rendelete alapján. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke nincs elragadtatva attól a megoldástól, amit a kormány kitalált, hogy részben menetesítse a fogyasztókat az energetikai piacon bekövetkezett árrobbanás hatásától.

„Vannak bizonyos fenntartásaim, elég nehézkes, vannak gyenge pontjai, és valószínűleg lettek volna könnyebben kivitelezhető megoldások, mint ez a 118-as sürgősségi rendelet” – jelentette ki a szakember az Aspen Energy Summit 2021 című rendezvényen.

Nagy-Bege Zoltán abban látja a legnagyobb veszélyt, hogy a kormány késve utalja majd át a szolgáltatóknak a kompenzáció összegét, melynek a megfizetése alól mentesülnek a fogyasztók.

„…attól félek, hogy ez alatt az 5 hónap alatt bizonyos földgáz és elektromos energia szolgáltatók, ha nem kapják meg idejében, hónapról-hónapra azt a kompenzációt, amely közvetlenül a kormánytól kell érkezzen, (…) nem lesznek képesek folytatni a tevékenységüket. Minden késve történő kifizetés a kormány részéről a csőd veszélyének fogja kitenni őket” – mondta az ANRE alelnöke.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnál máris azt tapasztalják, hogy egyre több az ágazatban a pénzügyi nehézségekkel küzdő cég, arra is volt már példa az utóbbi időben, hogy visszaadták a működési engedélyüket, kivonultak a piacról. Ennek az oka az, hogy az egetverő ágak a szolgáltatókat is rosszul érintik, kizárólag a termelők profitálnak a jelenlegi helyzetből.

A kormány számításai szerint a részleges energiaár-kompenzációnak 5,2 millió háztartás lesz a haszonélvezője az áram-, 2,2 millió pedig a gázszolgáltatás terén.

Kapcsolódók

Kimaradt?