Nem győzi a szerződéskötést a legjobb árat kínáló áramszolgáltató

A Hidroelectrica elektromos energiája Erdélyben minimum 20 százalékkal olcsóbb, mint a konkurenciáé.

Gyorsan nő a Hidroelectrica lakossági ügyfeleinek a száma, ami érthető, mivel az állami vállalat kínálja legolcsóbban az elektromos energiát. A legtöbb erdélyi megyében, így a Székelyföldön is 0,64 lej/kWh áron fog számlázni a Hidroelectrica azoknak, akik most kötnek vele szerződést. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) árösszehasonlítója szerint ez minimum 20 százalékkal olcsóbb, mint a második legjobb ajánlat. Hargitában és Kovásznában ez utóbbi egyaránt 0,82 lej/kWh.

Június végén még csak 12 ezer lakossági ügyfele volt a cégnek, ami szeptember végére 20 ezerre nőtt. Ez nem nagy szám, ám a Hidroelectrica a közelmúltig nem foglalkozott háztartási áramszolgáltatással. Az ügyfelek száma jóval nagyobb is lehetne, azonban a cégnek nem győzi feldolgozni a szerződés kérelmeket, mivel sem tapasztalata nincs ilyen téren, s logisztikája, valamint humán erőforrása sem.

„Gondjaik vannak a kérvények özönével, mivel, ismerjük el, nekik vannak a legjobb áraik az ANRE weboldalának árösszehasonlítójában. Büntetések százait szabtuk már ki, melyek összértéke meghaladja az 1 millió lejt. Tényleg erőfeszítéseket tesznek, hogy kezelni tudják a helyzetet” – nyilatkozta korábban az economica.net gazdasági hírportálnak Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

Bogdan Badea, a Hidroelectrica igazgatója azt ígérte, hogy a cég mesterséges intelligencia segítségével fogja felgyorsítani a szerződéskötést, egy olyan programot szerez be, mely kiolvassa az adatokat a kérvényekből, s automatikusan kiállítja az új szerződéseket. A rendszert egyelőre nem sikerült beüzemelni, állítólag csak a jövő év elején lesz működőképes.

A Hidroelectrica a legnagyobb romániai áramtermelő. 209 vízierőművet és egy szélerőművet működtet, ezek beépített összkapacitása 6 600 MWh.

Kapcsolódók

Kimaradt?