banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fűtési krízishelyzet Temesváron: az országos stratégiai készletből igényelt szenet a város

A városi távfűtési vállalat csődvédelem alatt áll, az adósságai miatt nem tud energiahordozót vásárolni.

Az országos stratégiai készletből igényelt szenet a temesvári önkormányzat a fizetésképtelenné nyilvánított városi távfűtési  vállalat, a Colterm számára. Az önkormányzat kérését Ovidiu Drăgănescu prefektus tolmácsolta a kormánynak, jelentette be Dominic Fritz polgármester.

A városvezetés azt követően szánta el magát erre a lépésre, hogy egy nappal korábban a Colterm vezetősége csődvédelmet kért. Erre azért volt szükség, hogy az önkormányzati tulajdonban levő vállalat az előttünk álló szezonban biztosítani tudja a távfűtést mintegy 57 ezer háztartás számára.

Az elmúlt két évtizedben a Colterm javarészt veszteségesen működött, adósságállománya immár meghaladja a 320 millió lejt. Ebből 123 millió lej 2016 óta jött össze. Az utóbbi két évben az E.ON már csak a következő napra szóló, előzetes kifizetéshez kötött szerződések alapján volt hajlandó gázt szállítani a távfűtési vállalatnak, amely az évek során 70 millió lejes adósságot halmozott fel vele szemben.

Az ajtót az tette be, hogy a földgáz ára történelmi rekordokat dönt, egyetlen hét alatt 550 lej/MWh-ról 833-ra drágult. „Nincs, még a városházán sem, elég pénz ezekre a kifizetésekre” – jelentette ki Dominic Fritz.

Az elmúlt időszakban a Colterm megpróbált szenet beszerezni, azonban mérsékelt sikerrel járt. A részvénytársaság négy hagyományos beszállítót keresett meg, köztük az Olténia Energetikai Komplexumot (CEO), azonban kettő visszautasította az együttműködést, a meglévő tartozásokra hivatkozva. A CEO esetében ez nem is csoda, elvégre maga is a csőd szélén lavíroz. Két cég kötelezettséget vállalt a szállításra, az első szállítmány pedig már úton is van, azonban a leszerződött mennyiség nem lesz elég a teljes fűtési szezonra.

„Az adóhatóság által zárolt bankszámlákkal a távfűtési vállalat nem tudott volna hitelesen megkeresni más beszállítókat, a vészmegoldás pedig az, hogy a stratégiai tartalékból szerezzünk szenet” – írta egy Facebook-bejegyzésben a polgármester.

Az önkormányzat idén megpróbálta stabilizálni a Colterm pénzügyi helyzetét, mintegy 100 munkatársat el is bocsátottak a kiadások csökkentése céljából, ám ez nem tudta ellensúlyozna a gázár gyilkos ütemű emelkedésének a hatását.

(Nyitókép: Facebook/Colterm)

Kapcsolódók

Kimaradt?