Általános drágulás várható, a fogyasztók duplán fizetik majd meg a méregdrága energiát

Nem csak a villany- és a gázszámla miatt fájhat a fejünk, a drága energia idővel minden termék árába begyűrűzik.

Veszteségesen működött 2021 első félévében az Európa egyik legnagyobb alumíniumgyártójának számító slatinai Alro. A részvénytársaság bevételei 47,5 millió lejjel maradtak el a kiadások mögött, annak ellenére, hogy előbbiek 13 százalékkal nőttek, derül ki a részvénytársaság által közzétett jelentésből.

A gyenge pénzügyi eredmény kizárólag a szédítő iramban emelkedő energiaárak következménye. Az alumíniumgyártás a nagyon energiaigényes iparágak közé tartozik, a termelési költségek 40 százalékát a technológiai folyamathoz szükséges villanyáram teszi ki. A közel 2 500 főt foglalkoztató cég tavaly, a gazdasági válság ellenére is nyereségesen működött, 2,33 milliárd lejes árbevétel mellett 295 millió lej profitot termelt. A cégvezetés anomáliának nevezi az energiapiacon jelenleg uralkodó állapotokat, s biztosítja a részvényeseket, hogy „a társaság megtesz minden lehetséges intézkedést, hogy csökkentse ezen történések hatásait”.

Az acélgyártás szintén energiaigényes, az áram a termelési költségek 20-40 százalékát teszi ki. Hogy némileg függetlenítse magát a piaci folyamatoktól, a galaci Liberty saját energiatermelésben gondolkodik, azonban ez időbe kerül, többéves projektről van szó.

A műtrágya gyártás az alumíniumiparnál is jobban ki van téve az energiaárak alakulásának, a földgáz teszi ki a termelési költségek mintegy 70 százalékát. Mivel a gáz ára az egekben jár, az év eleje óta a műtrágya ára megduplázódott. Emiatt az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége felhívással fordult az Európai Bizottsághoz és a tagállamok illetékes hatóságaihoz, hogy tegyenek valamit a kialakult kritikus állapot kezelése érdekében.

A műtrágya árának meredek emelkedése miatt a mezőgazdasági termelők kevesebbet fognak vásárolni, ez pedig a termésátlag csökkenéséhez, élelmiszerhiányhoz, ezáltal pedig további dráguláshoz vezet majd. „A végtermékeink árai a műtrágyák világpiaci árait követik, melyek a 2021-es év során jelentősen nőttek” – nyilatkozta Harri Kiiski, a marosvásárhelyi Azomureș vezérigazgatója.

Drága hús, drága tojás

„Óriási a gáz, az energia, a gabona ára, a sertés ára pedig élősúlyban 5,2-5,4 lej/kg. Maximum két éven belül el fognak tűnni a romániai disznóhizlaldák, de legalábbis megfogyatkoznak, a kereslet 10-15 százalékát tudják majd fedezni. A gáz ára egy év alatt 40 százalékkal nőtt. Nem tudjuk mit fogunk csinálni. (…) Sötét tél vár az állattenyésztésre” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Szabó János, a mezőbándi Europiglets kft. tulajdonosa.

„A gabona ára megduplázódott, ami nagyban befolyásolja a takarmány árát, amely számunkra a legfontosabb alapanyag. (…) A múlt év azonos időszakához képest nálunk 616 százalékkal drágult a gáz és 300 százaléknál többel az energia, s ezeket a drágulásokat nehezen tudjuk beépíteni a termékeink árába” – mondja Emanual Oprea, a szárnyasokat tenyésztő mezőkirályfalvi Oprea Avi Com vezérigazgatója.

„A tojás önköltségi ára 100 százalékkal nőtt, azt hiszem, hogy a 2017-eshez hasonló árrobbanás lesz” – jósolja egy Fehér megyei termelő. „Hetente kapunk értesítést drágításokról, az egyszerű fogyasztó még nem tapasztalja a teljes hatást. (…) Az energia ára a hab a tortán” – nyilatkozta egy kiskereskedelemi cég igazgatója.

(Nyitókép:Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?