Nemcsak drága a gáz, nincs is elég belőle a hazai tározókban

Hideg és hosszú tél esetén annyi földgázt kellene importálnunk, amennyire műszakilag nem adottak a feltételek.

Nem a gáz roppant magasára lesz az egyetlen problémánk a közelgő tél folyamán, hanem az, hogy nem majd rendelkezésre elegendő mennyiség az energiahordozóból, állítja az Intelligens Energia Egyesület (AEI). Dumitru Chisăliță, a független szakértőket tömörítő AEI elnöke szerint a hazai gáztározók telítettsége sokkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, mindössze 2,1 milliárd köbmétert sikerült felhalmozni a fűtési szezonra.

A Transgaz adatai szerint enyhe teleken az ország összfogyasztása napi 67 millió köbmétergáz, zord időjárás esetén azonbanez felmehet napi 76 millió köbméterre. Az AEI elképzelhetőnek tartja, hogy jövő februárban az országnak akár napi 39 millió köbméter importból származó gázra legyen szüksége.

Ennek a mennyiségnek a biztosítása jelenleg technikailag lehetetlen. Ennek az egyik oka az, hogy Oroszország, politikai megfontolásból leépíti az Ukrajnán keresztül történő kivitelt, ezért a Negru Vodanál belépő vezetéken keresztül már nem érkezik földgáz Romániába.

Az AEI kemény tél esetén, amilyen a tavalyi is volt, elképzelhetőnek tartja, hogy korlátozásokra lesz szükség a gázszolgáltatás terén.

Hasonló szellemben nyilatkozott egy konferencián a Romániai Kőolaj- és Gázipari Munkáltatók Szövetségének (FPPG). „Az idei télre korlátozottak a gázkészletek, reméljük, hogy könnyű telünk lesz” – mondta Cătălin Niță. Az FPPG elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy bár csekély mennyiségű gáz van a piacon, nem kapott még visszajelzést semmilyen fenyegető helyzetről.

Daniela Dărăban, az Energetikai Szolgáltató Cégek Egyesületei Szövetségének (ACUE) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy csúcsidőben, tartósan alacsony hőmérsékletek esetén a hazai ellátó rendszer sérülékeny. „Az ágazat évek óta javasol megoldásokat, de nincs tudomásom róla, hogy javult volna a helyzet. A szolgáltatók előrelátóak, igyekeznek bebiztosítani, hogy hozzájuthassanak a szükséges forrásokhoz” – jelentette ki Daniela Dărăban.

Múlt héten Raffael Volker, az egyik vezető gázszolgáltató, az E.ON vezérigazgatója nyilatkozta, hogy Románia még nem oldotta meg a gázimportot az idei télre. A belföldi gázkitermelés nem fedezi a szükségleteket, a hiányzó mennyiséget pedig az orosz Gazpromtól szokta beszerezni a kormány és aTransgaz, erre azonban idén, egyelőre nem került sor.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?