banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A temesvári fűtéskrízis első áldozata: szénmonoxid-mérgezésben elhunyt egy férfi

Szénmonoxid-mérgezésben meghalt egy 66 éves temesvári férfi, a 38 éves lányát pedig eszméletlen állapotban találták meg a lakásukban Temesváron. Őket tartják a fűtéskrízis első áldozatainak, ugyanis miután a távhőszolgáltató elzárta a csapokat, a gáztűzhelyet beindítva fűtöttek.

A katasztrófavédelmi felügyelőséget (ISU) a szomszédok hívták ki, mivel a tömbházlakásból gázszivárgást észleltek. A férfi életét már nem tudták megmenteni, a nőt újra kellett éleszteni, és súlyos állapotban vitték kórházba. Beszámolók szerint a család kutyájára is oxigénmaszkot kellett tenni, hogy magához térjen.

A vizsgálatok szerint a férfi és a lánya a gáztűzhelyet indította be, hogy fűtsék a lakást, de a felgyűlt szénmonoxid miatt eszméletüket veszítették, az apa pedig meg is fulladt az oxigénhiány miatt.Itt történt a tragédia | Fotó: temesvári katasztrófavédelem

Temesváron közel 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták ki a távfűtést kedden, miután a Colterm távfűtési vállalatnál a szolgáltatók elzárták a gázcsapokat. Az önálló ügyvitelű önkormányzati vállalat ugyanis az elmúlt években a rossz gazdálkodás mellett horribilis összegű tartozásokat halmozott fel, és a szolgáltatók a mostani megnövekedett energiaárak mellett nem volt tovább hajlandók „hitelezni”. A társaságot kedden fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Dominic Fritz, a város polgármestere szerda délután közösségi oldalán bejelentette, hogy ideiglenesen és részlegesen sikerült kezelni a krízishelyzetet. A Németországból Temesvárra költözött, és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben polgármesterré választott politikus részletezte: olyan szerződés megkötéséről állapodott meg egy gázszolgáltatóval, mely egy hétre biztosítja a meleg vizet, és elsősorban az éjszakai órákra a távfűtést a temesváriak lakásaiban. Azt is hozzátette, hogy a kórházakban folyamatos lesz a fűtés.

Dominic Fritz elmagyarázta: előlegben utalták át a város kasszájában levő teljes pénzösszeget egy szolgáltatónak, másnak, mint amelyik kedden elzárta a gázcsapot. A szolgáltató vállalta: annyi földgázt juttat a Coltermnek, amennyi ahhoz szükséges, hogy a város déli peremén levő hőerőművet elsősorban szén tüzelésével működtetni tudják.

A polgármester azt is hozzátette: Temesvár adta le az első vészjelzést, de a megugrott energiaárak miatt országos megoldást kell találni a fűtési rendszerek téli működtetésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?