Leáll a fűtés Temesváron – nem szállít gázt az E.ON az önkormányzati távfűtési vállalatnak

Körülbelül 57 ezer fogyasztó, köztük kórházak maradnak fűtés és meleg víz nélkül. Nem tudni meddig. 

„Beszüntette az E.ON a gázszállítást a Colterm számára. (…) Ez azt jelenti, hogy jelenleg, az európai szintű gázkrízis közepette, a Coltermnek nincs földgáz beszállítója. (…) Ez azt jelenti, hogy Temesváron körülbelül 50 ezer háztartás marad fűtés nélkül, s ami még rosszabb, a kórházaknak fűtésük és meleg vizük sem lesz. Szerencsére, a Victor Babeș Kórházban és az Odobescu szülészeten jobb a helyzet,mert saját hőközpontjaik vannak” – jelentette be Dominic Fritz polgármester.

Az E.ON azt követően állította le a gázszállítást, hogy a Colterm egy mai bírósági döntés következtében hivatalosan is fizetésképtelenné vált és csődvédelem alá került. Az önkormányzati tulajdonban levő vállalat vezetését egy csődbiztos vette át.

A polgármester elmondása szerint van olyan gázszolgáltató, amely hajlandó volna energiahordozóval ellátni a Colterm Rt.-t, amennyiben az előre fizetne. A jelenlegi árakon ez napi többmillió lejt jelentene, amit az önkormányzat nem tud állni, a Colterm pedig még kevésbé.

Az önkormányzati vezető szerint a jelenlegi gázárak mellett a távfűtést három forrásból lehet finanszírozni: lakossági-, önkormányzati- és állami hozzájárulásból. Temesvár esetében ez utóbbi hiányzik. „Ezt a problémát, ezen árak mellett nem lehet megoldani a harmadik forrás, a központi költségvetés nélkül. Nincs olyan forgatókönyv, mely szerint a távfűtési vállalatok túl tudnának élni a kormány számottevő segítsége nélkül” –mondta Dominic Fritz.

A polgármester azt is bejelentette, hogy a gigakalória árának megduplázását fogja javasolni. Elmondása szerint az vezetett a jelenlegi helyzethez, hogy a Colterm hosszú éveken át az önköltségi ár alatt adta el a hőenergiát. A vállalatnak 320 millió lejes adósságállománya volt.

„Felhívással fordulok valamennyi romániai gázszolgáltatóhoz, hogy segítsenek nekünk” – zárta mondandóját a temesvári polgármester.

Azt, hogy napok kérdése csak, hogy távfűtés nélkül maradjon a város, már múlt héten tudni lehetett. Ennek tudatában a városvezetés a kormánytól kért szenet az állami stratégiai tartalékból. Egyelőre nem ismeretes, hajlandó-e fűtőanyagot kiutalni a kormány a bánsági nagyváros önkormányzatának, ahogyan azt sem tudni, hogyan fog megoldódni a válság, meddig kell majd dideregniük a temesváriaknak.

Ami a Colterm többszáz milliós tartozásait illeti, azok hosszú évek alatt halmozódtak fel, Gheorghe Ciuhandu és Nicolae Robu polgármesterek ténykedése idején.

(Nyitókép: Facebook/Dominic Fritz)

Kapcsolódók

Kimaradt?