Fűtéskrízis Temesváron: 24 órája hidegek a fűtőtestek, de este újraindul a szolgáltatás

Az önkormányzatnak legalább 150 millió lejes kormányzati segítségre lenne szüksége.

„Tegnap délután vettem észre, hogy hidegek a fűtőtestek, meleg víz sem volt. Ma délelőtt egy kis langyos vizet benyomhattak a rendszerbe, a meleg vizes csapból is folyik valami, épp, hogy nem hideg, 25 fokos lehet” – nyilatkozta a Maszolnak B. A.. Mivel egy régi házban laknak, ahol vastagok a falak, a lakásuk egyelőre nem hűlt ki, de eldöntötték, hogy délután befűtenek. „Van kályhánk, sokkal jobb helyzetben vagyunk azoknál, akik betonfalú tömbházlakásban élnek, a kórházakba beutaltakról nem is beszélve” – mondja B. A.

A Hotnews hírportálnak adott interjúban Dominic Fritz polgármester azt mondta, szeretné, ha szerdán, ha csak minimális szinten is, de újraindulna a fűtés. „…Tárgyalok az energiaügyi minisztériummal, amely támogat bennünket, ma meg kell találnunk a megoldást, a kórházak nem tölthetnek még egy éjszakát a hidegben” – nyilatkozta a város első embere. Időközben este sikerült megvalósítani: az önkormányzat 5 millió lej értékben vásárolt egy hétre elegendő gázt, amivel minimális szinten biztosítani lehet a szolgáltatást. A lakásokban csak éjszakánként lesz fűtés, a kórházakban azonban folyamatosan.

Ötvenezernél több lakás és egy sor közintézmény azért maradt fűtés nélkül, mivel az önkormányzati távfűtési vállalat, a Colterm csődvédelem alá került, az E.ON pedig beszüntette a gázszállítást, a cég tetemes értékű adósságaira hivatkozva. A Coltermnek jelenleg van 6 400 tonna barnaszene, azonban annak az elégetéséhez gázra is szüksége van.

Dominic Fritz reméli, hogy egy hét alatt sikerül megtalálni a megoldást. „Egy hosszútávú szerződés” – válaszolta a polgármester arra a kérdésre, hogy mi jelentené a megoldást.

Ez nem lesz könnyű, főleg mivel úgy tűnik, hogy a város egymagában képtelen orvosolni a helyzetet. „Temesvárnak 150-200 millió lejre van szüksége a kormány részéről, hogy át tudja vészelni a telet” – mondja Dominic Fritz. A városi önkormányzat idén rekordösszeggel, 136 millió lejjel támogatta a Coltermet, ezzel azonban kimerültek a pénzügyi erőforrásai.

2020 végén a Colterm adósságai 340 millió lejt tettek ki. Ennek a fő oka az volt, hogy a vállalat éveken át az önköltségi árnál olcsóbban szolgáltatta a távfűtést és a meleg vizet. Dominic Fritz bejelentette, hogy az idei fűtési szezonban a jelenleg érvényes 204 lejről 408 lejre emelik a gigakalória lakossági árát. A 204 lej nagyon olcsónak számít, Nagyváradon például 1 gigakalória energiáért a háztartási fogyasztók 283,14 lejt fizetnek.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy a kormány árplafont vezet be az önkormányzati távfűtési vállalatoknak eladott gáz esetében is, ennek és a piaci árnak a különbségét a költségvetésből fogják fedezni. Popescu arra nem tért ki, hogy mennyi lenne a távfűtéshez felhasznált gáz meximálisan engedélyezett ára.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?