banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kétszámjegyű értékekkel drágul Erdély-szerte a távfűtés

Kolozsváron 17, Brassóban 33 százalékkal kerül többe a távhőszolgáltatás.

Bár a távfűtés a rendszerváltás óta folyamatosan visszaszorulóban van, még mindig hozzávetőleg 180 ezer erdélyi lakás részesül távhőszolgáltatásban. Az ezekben élő 350-400 ezer embernek le kell számolnia azzal az illúzióval, hogy az idei fűtési szezonban ugyanannyit fognak fizetni a szolgáltatásért, mint korábban, amint azt Virgil Popescu energiügyi miniszter ígérte.

„A románok nem fognak többet fizetni az energiáért, mint amennyit 2020 decemberében fizettek” – jelentette ki a miniszter októberben, az energiaárak befagyasztására és a számlák részleges kompenzációjára vonatkozó törvény apropóján. Popescu nem mondta, hogy ez a távfűtésre is vonatkozik, de a kijelentéséből logikusan következik, mivel az energia, a haszonélvezői pedig románok, legalábbis az állampolgárságuk alapján. Mostanra biztossá vált, hogy a politikus a levegőbe beszélt, a távfűtéses ingatlanok lakói többet fognak fizetni, mint egy évvel korábban, sokan közülük lényegesen többet.

A legjobb helyzetben a kolozsváriak vannak. A Kincses Város önkormányzata legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 1 gigakalória távhőszolgáltatás árát 621,08 lejre emelik november 1-től. Egy kétszobás kolozsvári lakás egy év alatt átlagban 6,3 gigakalóriát használ, ami közel 4 ezer lejbe kerül. A költségek jelentős részét, szerencsére az önkormányzat állja, ezért a lakosságnak idén télen 278 lej/Gkal áron számláznak.

Mostanáig 237 lej/Gkal volt a távfűtés lakossági ára, tehát Kolozsváron a távfűtés 17 százalékkal drágult. Hogy csak ennyivel, az annak köszönhető, hogy az önkormányzat az idei 27 millió lej helyett 2022-ben 46,6 millió lejt szán a szolgáltatás szubvencionálására.

A 17 százalékos áremelkedéssel valószínűleg a brassóiak is kiegyeznének, de ők nem olyan szerencsések, mint a kolozsváriak. A dél-erdélyi nagyváros önkormányzati testülete 33 százalékos tarifa emelést hagyott jóvá. A nagyobb mértékű drágulás ellenére a távfűtés Brassóban még mindig olcsóbb, mint Kolozsváron, november 1-től 264,14 lej/Gkal.Az energiahordozók szédületes drágulása dobja meg a távfűtés árát / Fotó: Pixabay)

Rémisztő kilátások Temesváron

A 33 százalékos drágulással minden bizonnyal a temesváriak lennének elégedettek, náluk azonban sokkal rosszabbak a kilátások. A bánsági város polgármesteri hivatalának honlapján október 22-én közzétett határozattervezet szerint a távfűtés ára 415,39 lej/MWh-ról 851,27 lej/MWh-ra emelkedne. Mivel a tervezet értelmében az önkormányzati szubvenció értéke változatlan marad, 207,27 lej/MWh, a lakosság a korábbi 208 lej/MWh helyett 644 lej/MWh-t fizetne, ami több mint háromszoros drágulást jelent.

Dominic Fritz polgármester később bejelentette, hogy mivel ez az ár megfizethetetlen volna, ezért kisebb mértékű drágulást javasol, hogy a lakosságnak ne háromszoros, hanem csak dupla áron számlázzanak. Végül egyik javaslat sem került az önkormányzat elé, a temesváriak tehát november utolsó napjaiban sem tudják még, hogy az idei szezonban mennyit fognak fizetni a fűtésért.

Az aradiaknak sincs fogalmuk még, hogy mennyibe fog fájni idén télen a távfűtés. Az önkormányzat december első hetében fog dönteni erről, tájékoztatott Bognár Levente önkormányzati képviselő. „A jövő évi költségvetés függvényében dől el, hogy mennyi szubvenciót tud bevállalni a város” – mondja a korábbi alpolgármester. A kilátások nem túl fényesek, ugyanis november 1-től az hőenergia önköltségi ára 94,64 százalékkal nőtt Aradon, a város pedig a szubvencióra megemelésére igényelt 37 millió lej helyett csak 11,2 milliót kapott a kormánytól.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?