Zűr a gázpiacon: egymás után adják vissza a működési engedélyüket a szolgáltatók

Több tízezer fogyasztó került át más szolgáltatóhoz az elmúlt hetekben.

Nincs már olyan székelyföldi fogyasztó, aki a Hargaz Rt.-től kapná a földgázt. A többségi magyar tulajdonban levő vállalat október 28-án szállítói szerződés nélkül maradt, mivel nem rendezte tartozásait a Transgaz felé. Időközben az Országos Energia-szabályzó Hatóság (ANRE) visszavonta a cég működési engedélyét, ügyfeleit pedig az Electrica Furnizare vette át.

A székelyudvarhelyi cégen kívül az elmúlt hetekben további öt szolgáltató – Măcin Gaz, Prodgaz P&D, Vega 93, Restart Energy, Tulcea Gaz – jelezte az ANRE-nek, hogy ki akar vonulni a piacról. Erre reagálva, az ágazati felügyeleti hatóság közölte, hogy ügyfelekkel rendelkező szolgáltató esetében nem fogja jóváhagyni az ilyen jellegű kérelmeket, s a Restart Energy esetében már ennek a szellemében járt el.

Azt, hogy a hazai gázpiacon baj van, ráadásul nem is kicsi, az is mutatja, hogy a piacvezető szolgáltató, az ENGIE december 15-i hatállyal lemond végső szolgáltatói minőségéről. A végső szolgáltatók (furnizor de ultimă instanță) azok, amelyek bármilyen körülmények között biztosítják a szolgáltatást egy fogyasztónak, akkor is, ha az korábban nem volt az ügyfelük. Így például, amennyiben egy cég csődbe megy vagy bármilyen okból gáz nélkül marad, mint a Hargaz, az éppen legalacsonyabb árakkal dolgozó végső szolgáltató azonnal átveszi az ügyfeleit, s biztosítja a szolgáltatást. Jelenleg az ENGIE-nek vannak a legalcsonyabb árai, ezért át kell vegye a piacról kivonuló szolgáltatók pár tízezer ügyfelét – magyarázta a helyzetet Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

Ez egy teher, főleg most, a fűtési szezonban. A több fogyasztó megnövekedett igényt jelent, a gázmennyiséget pedig, amellyel korábban nem számoltak, a legdrágább forrásokból kell beszerezni, a másnapi-, vagy spot piacról és a kiegyenlítési piacról, ami veszteség a szolgáltató számára.Senki nem marad szolgáltató nélkül, mondja Nagy-Bege Zoltán / Fotó: ANRE

Kompenzációs törvény van, alkalmazási módszertan nincs

Ahhoz, hogy a szolgáltatók egymás után dobják be a törölközőt, nagyban hozzájárul az októberben elfogadott 259-es számú törvény. A gáz- és a villanyáram árának befagyasztásáról és a számlák kompenzálásáról rendelkező jogszabály olyan kompenzációs rendszert ír elő, ami jelentős veszteséget okozhat a szolgáltatóknak. „Olyan bonyolult változatot fogadtak el, amit nehéz alkalmazni, mert rengeteg ága-boga van” – nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán. Tetézi a bajt, hogy a törvény által előírt, az annak hatályba lépésétől számított 15 napon belül nem dolgozták ki az alkalmazási módszertanát. Ezért az egyik nagy szolgáltató bejelentette, hogy késve fog számlázni novemberben, egy másik pedig a kompenzáció figyelembe vétele nélkül, s utóbb jóváírja a különbséget az ügyfelek számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ha a kormány késve fogja átutalni a kompenzálást a szolgáltatóknak, az súlyos helyzetet teremthet a piacon, ahol máris sok szolgáltató küzd pénzügyi problémákkal. „Jobb lett volna  egy egyszerűbb változatot jóváhagyni. Ilyen típusú kompenzációt az Európai Bizottság sem javasolt” – mondja az ANRE alelnöke.

Ami az ENGIE végső szolgáltatói minőségéről való lemondását illeti, annak semmiféle negatív hatása nem lesz a fogysztókra, nyugtatja meg őket Nagy-Bege Zoltán. A státus önkéntes, az ANRE egy vállalatra sem erőszakolhatja rá, azonban szükség esetén, ha a meglévő „vészszolgáltatók” nem képesek megbírkózni a feladattal, a hivatal bármelyik, a piacon meghatározó szerepet betöltő cégre bízhat fogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hazai gázfogyasztó sem marad szolgáltató és szolgáltatás nélkül.

Kapcsolódók

Kimaradt?