banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Szakértői vélemény: nyakunkon az újabb gazdasági válság

Ennek az alapvető oka nem a járvány, hanem a szédületes iramban dráguló energia.

Meglehet, korai volt az öröm, hogy a vártnál hamarabb és könnyebben kikecmeregtünk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. A krízis nem ért véget, hanem új formát öltött, az erőteljes infláció és az égbe szökő energiaárak formájában csap le ismét, állítják egyes szakemberek.

„Azt hiszem, hogy válságban vagyunk, mégpedig egy energiaválságban – októberben szinte történelmi csúcson voltak az árak, ami pedig azt jelenti, hogy Európának gondjai vannak az energiaforrások biztosításával. Ráadásul a súlypont a klímapolitikán  van, ami a kőolaj és a földgáz drágulásához fog vezetni, mivel a fosszilis energiaforrások visszaszorításán dolgozunk. Újabb válság elé nézünk, amely az idei téli energiaválsággal fog kezdődni, ami egyúttal  az  oka” – nyilatkozta a ZF gazdasági napilapnak Steen Jakobsen, a Saxo Bank befektetési igazgatója.

Az energiahordozók nagykereskedelemi árának az alakulása teljes mértékben alátámasztja Jakobsen szavait. Októberben a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) 192 euró/MWh volt az elektromos energia átlagára. Ez 70 százalékkal magasabb az augusztusi átlagárnál, a januári szintnek pedig a három és félszerese.

Hasonló a helyzet a bécsi gáztőzsdén (CEGH), amely döntő módon határozza meg a Romániában forgalmazott földgáz árát. 2020 harmadik negyedévében 8,8 euró/MWh óra volt az ott megkötött tranzakciók átlagára. Egy év alatt ez 40 euró körüli szintre nőtt, jelenleg pedig már meghaladja a 70 eurót.  

Ezek az energiárak rövid időn belül begyűrűznek majd minden más termék árába, újabb lökést adva a már most is aggasztóan magas inflációnak, ami pedig elkerülhetetlenül a fogyasztás visszaeséséhez vezet majd.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?