Az élelmiszerek eddiginél is nagyobb drágulására számítanak a szakemberek

Az energia és az alapanyagok drágulása még csak most kezd begyűrűzni a termékek árába.

Az élelmiszerek ára átlagban 5,25százalékkal nőtt októberben, de ez még csak a kezdet, állítják ágazati szakemberek. „Ez csak a kezdete az inflációnak az élelmiszerek tekintetében. A termelési költségekben mostanáig a logisztikából, a szállításból, a fizetésemelésekből és a csomagolásból származó pluszköltségeket éreztük meg. Az alapanyagok és az energia drágulása egyelőre csak papíron van jelen, nem a termelési folyamatban. Ezek 6-9 hónapon belül jelentkeznek majd az élelmiszeripari termékeknél” –nyilatkozta Adrian Ariciu, a Metro Cash&Carry vezérigazgatója.

Ariciu az elkövetkező hónapokban az élelmiszerek átlagos 10 százalékos drágulására számít. Ennek az lesz a következménye, hogy sok fogyasztó az olcsóbb termékeket keresi majd. A prémium kategóriás termékek iránti kereslet nem fog csökkenni, véli az áruházlánc vezetője, a drágulás a középkategória eladásait fogja visszavetni.

Hasonlóan látja a helyzetet Dragoș Militaru, az egyik legnagyobb hazai édességgyártó, a Kandia Dulce vezérigazgatója. „Az energiával kapcsolatos kiadásaink októberben 225 százalékkal voltak magasabbak, mint áprilisban. Ehhez hozzáadódnak az alapanyagárak, melyek gyorsan inflálódnak világszerte. A cukor, a kakaó alapú termékek és a növényi eredetű zsírok esetében a drágulás kétszámjegyű. Hetente értesítenek bennünket drágulásokról. Mi 6-9 hónapra előre szoktuk lekötni az alapanyagokat, jelenleg azonban nincsenek beszállítók, akik ilyen hosszú időre szerződnének” – nyilatkozta Militaru a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A Kandia Dulce esetében az év eleje óta 22-24 százalékkal nőttek a termelési költségek, ebből az alapanyagok drágulása átlagban 19 százalékos volt. Az osztrák Julius Meinl tulajdonában levő cég mindig az év elején emel árat, idén januárban 6,5 százalékkal drágítottak. Mivel a termelési költségek ennél jóval nagyobb arányban nőttek, 2022 januárjában, ezeket kompenzálandó, a Kandia Dulce termékek árai is számottevően drágulnak majd.

Minden termelő hasonlóan fog eljárni, ezért aztán a szakemberek arra számítanak, hogy jövőre is nagy lesz az infláció.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?