A növekvő energiaárak kérdésének napirendre tűzését kérte Iohannis az Európai Tanácstól

Klaus Iohannis államfő azt kérte csütörtökön, hogy az Európai Tanács a lehető legrövidebb időn belül tűzze napirendre a növekvő energiaárak kérdését – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A dokumentum szerint csütörtökön előkészítő online megbeszélést szerveztek abból az alkalomból, hogy október 5-én és 6-án lesz a szlovéniai Brdo pri Kranjuban az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó, amelyen az EU tagállamainak, valamint az EU hat nyugat-balkáni partnerének (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, az Észak-macedón Köztársaság és Koszovó) vezetői vesznek részt. A csütörtöki előkészítő tanácskozáson Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint több más európai vezető vett részt.

Az online megtartott csütörtöki informális megbeszélésen Iohannis szorgalmazta, hogy keressenek „közös európai megoldást az energiaárak mérséklésére az Európai Bizottság javaslatai alapján és az illetékes európai miniszterek hozzájárulásával”. Iohannis szerint valamennyi tagállam közös erőfeszítésére szükség lesz, hogy a megnövekedett energiaárak és a gazdasági helyzet által sújtott uniós lakosságot megóvják ezekkel a kihívásokkal szemben.

Az elmúlt hetekben Romániában aggodalmat okozott, hogy a gáz és a villamos energia ára az elmúlt egy évben átlagosan 20 százalékkal drágult, aminek részben belföldi, részben nemzetközi okai vannak. A kormány a szociálisan kiszolgáltatott fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el jogszabályt, emellett a kabinet a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez. Ez utóbbiról sürgősségi kormányrendeletet terveznek elfogadni.

(Címlapkép: jillrose999/Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?