Iohannis: a tesztek kölcsönös elismerése megkönnyítené a szabad mozgást az EU-n belül

A tesztek kölcsönös elismerése megkönnyítené a szabad mozgást az Európai Unió (EU) területén – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis államfő, az Európai Tanács állam- és kormányfőinek videoértekezletén.

Az Államelnöki Hivatal szerint, a Charles Michel tanácselnök által összehívott megbeszélés legfontosabb napirendi pontjai a Covid-19-járvány által okozott egészségügyi válság kezelésével, elsősorban a teszteléssel, az oltásokkal és a nemzeti szinten hozott intézkedésekkel kapcsolatos kérdések voltak.

„Románia elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy prioritást képez a tagállamok koordinációjának megerősítése olyan körülmények között, hogy a vírus továbbra is aggasztó mértékben terjed az Unióban. A teszteléssel kapcsolatban a román államfő úgy vélekedett, hogy fontos biztosítani a rendszeres információcserét. A tesztek kölcsönös elismerésével kapcsolatban Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy ez megkönnyítené az Unión belüli szabad mozgást"– írja ez elnöki hivatal közleményében.

Az oltásokkal kapcsolatban az államfő méltatta az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítéseit, hogy tárgyaljon az oltóanyaggyártókkal. Kijelentette: országos szinten a Covid-19 elleni oltási stratégia véglegesítése folyamatban van, és e tekintetben figyelembe vették az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó iránymutatásait.

Klaus Iohannis elnök rámutatott, hogy egy ilyen nagyszabású oltási kampány rövid időn belül történő lebonyolítása nagyon nagy mennyiségű orvosi fogyóanyagot igényel, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások az ellátási láncokban. Ebben az összefüggésben az államfő hasznosak minősítette az Európai Bizottság által elindított közös beszerzési eljárásokat, amelyekre támaszkodhatnak a tagállamok az oltási kampányban.

Megerősítette: rendkívül fontos az védőoltásokkal kapcsolatos megfelelő kommunikáció, és szorgalmazta, hogy induljon uniós szintű kampány, amely hangsúlyozza a Covid-19-elleni oltás előnyeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?