Késve fognak érkezni a novemberi energiaszámlák

Az illetékes hatóság nem készítette még el az energiaár-kompenzáció alkalmazási módszertanát.

Nem a megszokott időintervallumban fogják megkapni novemberben a fogyasztók az esedékes gáz- és villanyszámlákat. A késedelem oka az, hogy a szolgáltatóknak fogalmuk sincs hogyan kell kiszámolni azokat, tekintettel az árak befagyasztására és arra, hogy a kormány részben kompenzálni fogja a fogyasztás ellenértékét.

Ha a kormány illetékesei a lehető legbonyolultabb kompenzációs rendszert akarták kidolgozni, akkor sikerrel munkálkodtak, ráadásul még nem készült el az alkalmazási módszertan. Ennek a kidolgozása az Országos Energiaár-felügyeleti Hatóság (ANRE) feladata.

Az energiaárakat befagyasztó, októberben elfogadott törvény a november 1. és március 31. közti időszakra vonatkozik, a legtöbb szolgáltatónál pedig a novemberben kibocsátott számlán szerepel pár nap a folyó hónapból is. Piaci források szerint a cégek nem tudják, hogy a magánszemélyeknél a kompenzációt a fogyasztás teljes ellenértékére alkalmazzák-e vagy csak a valós összeg és a maximált ár alapján kiszámított érték különbségére.

A szolgáltatók azért ódzkodnak a számlák kibocsátásától, mivel ha azok tévesek, az ANRE megbírságolhatja őket, ráadásul utólag rendezniük kellene az egyenleget az ügyfelekkel is. A törvény hatálya alá eső jogi személyek esetében is van egy nagy kérdőjel: ezek mentesülnek egy sor járulékos költség megfizetése alól, a szolgáltatók azonban nem tudják, mivel a törvény szövegéből nem derül ki, hogy fel kell-e ezeket tüntetni a számlán.

A fogyasztók számára a számlák késve történő kibocsátása semmiféle hátránnyal nem jár, ugyanannyi idejük lesz befizetni őket, mint normális esetben. A helyzet a szolgáltatók számára jelent gondot, mivel késve fogják megkapni a fogyasztás ellenértékét. Ez készpénz hiányhoz vezethet, főleg, ha a kormány is késni fog a kompenzáció átutalásával, ami a hazai viszonyok ismeretében távolról sem lenne meglepő.

(Nyitókép: Kis Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?