Nem tetszik az energiaár befagyasztása az ágazati vállalatoknak

A cégek attól félnek, hogy a kormány nem fogja idejében kifizetni nekik a piaci ár és az árplafon különbségét.

Komoly kifogásokat fogalmazott meg az energetikai vállalatok szakmai szövetsége (ACUE) a villanyáram és a földgáz árának a befagyasztásáról rendelkező törvény kapcsán, melyet a héten fogadott el a parlament. Az ágazati szerveződésnek nem elvi jellegű fenntartásai vannak az intézkedéssel kapcsolatban, a konkrét kivitelezés módját kifogásolják.

„A megtérítési mechanizmus nem támaszkodik a költségvetési erőfeszítés valós felmérésére, ezért nem teszi előre láthatóvá az állami költségvetés ezen kiadásait, hogy azokak biztosan, határidőre fedezni lehessen” – olvasható az ACUE közleményében. A szóban forgó törvény 250 lej/MWh értékben állapítja meg az árplafont a földgáz esetében, míg a villanyáramnál 1 000 lej/MWh a maximált ár. A kormány köteles megtéríteni a szolgáltatóknak a piaci ár és ezen értékek közti különbséget. Az érintett cégek attól félnek, hogy ez nem történik majd zökkenőmentesen, a késések pedig készpénz hiányhoz vezetnek, ami veszélyeztetni fogja a működésüket.

A szakmai szervezet nem ért egyet azzal, hogy a megújuló forrásokat felhasználó termelőkre extra adót vessenek ki. Véleményük szerint ez teljesen szembemegy Romániának a helyreállítási tervben szereplő vállalásaival, s egyáltalán nem ösztönzi a befektetéseket további termelési kapacitások létrehozásába.

„Az ACUE kötelessége, hogy felhívja a figyelmet rá, a hatóságok által hozott szabályozás gyakorlatba ültetése valós veszélyt jelent az energia elosztók és –szolgáltatók pénzügyi stabilitására, megzavarhatja a piaci egyensúlyt, ami még nagyobb nyomás alá helyezné a piaci árat” – nyilatkozta Dana Dărăban, a szervezet ügyvezető igazgatója.

Az igazgatónő korábban azt kifogásolta, hogy a jogszabály kidolgozása során az ágazati vállalatok véleményére senki sem volt kíváncsi.

Kapcsolódók

Kimaradt?