Nem támogatja az energiaügyi miniszter az energiaárak maximálását

Virgil Popescunak gyakorlati és elvi kifogásai is vannak a tervezettel szemben.

Nincs egyetértés a kormányon belül abban, hogyan kezeljék az elszabaduló energiaárakat, melyek miatt családok százezreit kerülhetnek kétségbeejtő anyagi helyzetbe. A szerdai kormányülést követően Virgil Popescu energiaügyi miniszter kifejtette, ellenzi, hogy a kormány szabja meg a gáz és az elektromos energia árának maximális szintjét. Véleménye szerint ez elriasztaná a külföldi befektetőket attól, hogy földgázt aknázzanak ki vagy áramot termeljenek Romániában, mivel nem tudnák azokat piaci áron értékesíteni.

A miniszter ezzel ellentmondott Florin Cîțu miniszterelnöknek, aki szintén a kormányülést követően azt nyilatkozta, támogatja az energiaárak maximálását. Korábban egyébként Cîțu is határozottan ellenezte, hogy a kormány beleszóljon az energiaárak alakulásába.

Virgil Popescunak elvi jellegű kifogásai is vannak az árak adminisztratív úton történő szabályozása ellen. „Nem tartom igazságosnak és erkölcsösnek, hogy az árak maximálása a magas- és a nagyon magas jövedelműekre is vonatkozzon” – nyilatkozta a miniszter.

Egyébként nem világos, hogy miért lenne szükség az energia árának a maximálására, hiszen a kormány egy olyan kompenzációs rendszeren dolgozik, aminek családok milliói lennének a haszonélvezői, azok is, melyeknek a jövedelme a országos átlag közelében van.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?