Másfél milliárd lej távfűtési támogatást kérnek a kormánytól az önkormányzatok

Erdélyből Temesvár kéri a legtöbb pénzt, de Emil Boc sem volt szégyenlős.

2,8 milliárd lej értékben szubvencionálnák a távfűtést idén télen az önkormányzatok 25 városban, hogy így kompenzálják, legalábbis részben, az energiahordozók drágulása miatti költségnövekedést. A Romániai Municípiumok Egyesületének a beadványa értelmében ebből 1,56 milliárdot a kormánytól várnak.

A második legnagyobb összegű, 297 millió lejes támogatásra Temesvár tart igényt. A bánsági nagyvárosban az önkormányzat távfűtési vállalata, a Colterm fizetésképtelen, csődvédelem alatt áll. Dominic Fritz polgármester több alkalommal hangsúlyozta, hogy a kormány jelentős összegű anyagi támogatása nélkül az önkormányzat képtelen lesz biztosítani a távfűtést.

Az igénylők között 8 erdélyi város van, köztük Csíkszereda. A hargitai megyeszékhely 4,4 milliárd lejt igényel, hogy megfizethető szinten tudja tartani a távfűtés árát. Szeredában 1 765 lakás és 19 intézmény melegszik távfűtéssel.

Kolozsvár gátlástalanul próbál meg profitálni Emil Boc polgármester befolyásából, aki Florin Cîțu kormányfő támogatói közé tartozott a PNL belharcaiban. Az ország egyik leggazdagabb városának számító Kolozsvárnak metró építésére és majdani fenntartására lesz pénze, a távfűtés szubvencionálására azonban nemigen van. Erdély fővárosa 7 milliót szán erre a célra, míg a kormánytól nyolcszor annyit, 55 milliót vár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A többi erdélyi nagyváros vezetése Bocnál jóval visszafogottabb volt: Nagyvárad 71 milliót szeretne kapni központi forrásból, míg a helyi költségvetésből 26 milliót szán szubvencionálásra, Aradon 37/10, Brassóban pedig 14/25 az arány. Tovább árnyalja a képet, hogy Kolozsvár 21 ezer lakásra kérte a támogatást, míg Nagyvárad 72 ezerre, Arad pedig 26 ezerre.

Az igénylők között egyetlen város van, amely a kormánytól várja, hogy a teljes fűtéstámogatást állja. Az Erdélyi Szigethegységben fekvő Brád 12 millió lejt kért erre a célra. A legtöbb pénzt, 368 millió lejt, Bukarest kérte. A fővárosi önkormányzat ugyanakkor maga is tetemes összeggel, 735 millióval szállna be a szubvencionálásba. Bukarestben 559 ezer lakás van rácsatlakoztatva a távfűtési hálózatra.

A kormány egyelőre nem hozott döntést arról, hogy mekkora összeggel járul hozzá a városi távfűtés szubvencionálásához, azonban a miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy támogatni fogják az önkormányzatokat. A távfűtés önköltségi ára az idei téren közel duplája lesz a tavalyinak.

Kapcsolódók

Kimaradt?