Elállt a megállapodástól a gázszállító, hidegek maradnak a fűtőtestek Temesváron

Dominic Fritz temesvári polgármestere csütörtök reggel közölte: nem sikerült aláírni a szerződést a Colterm távfűtési vállalatnak szállítandó gázról. Az elöljáró emberséges hozzáállást kért a szállítóktól Temesvár távfűtésének biztosítása érdekében.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) németországi illetőségű temesvári polgármestere a Facebookon számolt be arról, hogy szerda este telefonon értesítette az a gázszolgáltató, amellyel  korábban – az energiaügyi miniszter közvetítésével – sikerült megállapodni egy ideiglenes szerződésben, hogy mégsem hajlandó aláírni a szerződést.

„Mindezt azok után, hogy 12.30-kor beleegyezett az ideiglenes megoldásba, és megbeszéltük, hogy nyilvánosságra hozhatjuk azt” – tette hozzá Fritz. Arról is beszámolt, hogy a visszakozó gázszolgáltató bejelentése után azonnal felvette a kapcsolatot egy másik szolgáltatóval, és hat órán keresztül próbálta a kötelező törvényes lépések betartásával kieszközölni a hálózatra való csatlakoztatást, de éjfél után a szolgáltató közölte, hogy erre sajnos csak csütörtökön kerülhet sor.

„A polgármesteri hivatal ötmillió lejt utalt át a Colterm számlájára, és előleg kifizetésével fogunk gázt vásárolni” – írta a polgármester. Dominic Fritz hozzátette, minden lehetséges eszközzel a normális állapotok visszaállításán dolgozik, és kéri a szállítókat, hogy tanúsítsanak hajlandóságot és emberséget Temesvár gázellátásának biztosítása érdekében.

Temesváron közel 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták ki a távfűtést kedden, miután a Colterm távfűtési vállalatnál a szolgáltatók elzárták a gázcsapokat. Az önálló ügyvitelű önkormányzati vállalat ugyanis az elmúlt években a rossz gazdálkodás mellett horribilis összegű tartozásokat halmozott fel, és a szolgáltatók a mostani megnövekedett energiaárak mellett nem volt tovább hajlandók „hitelezni”. A társaságot kedden fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: Dominic Fritz Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?