Marosvásárhely – kertészetek üvegházait, fóliasátrai fogja fűteni az Azomureș

A kombinát távfűtési hálózat kiépítését javasolta, a városvezetés szkeptikus.

A városi kertészet üvegházait fogja melegíteni az a hőenergia, amely Azomureș kombinát működése során keletkezik, s jelenleg a légkörbe engedik ki, vagyis kárba vész. Ezt a hőenergiát az üzem korszerűsítésének eredményeként hasznosítani fogják. A kombinátban melléktermékként létrejött hőből egy folyamatban levő beruházás, egy 10 hektáros magánkertészet is részesülni fog. Minderről csütörtökön született elvi megállapodás a vállalat, a megyei és a városi önkormányzat vezetőnek részvételével megtartott tanácskozáson.

Az Azomureș egy városi távfűtési hálózat kiépítésére is javaslatot tett, ez azonban nem talált lelkes fogadtatásra. „A kombinát hőenergiájának ipari célú felhasználását támogatjuk. Jelenleg komposzttal fűtjük az üvegházakat, s a kazánt, biztonsági megfontolásból továbbra is megtartjuk, mivel a szolgáltatás kiesése hatalmas kárt okozhat. Ami a lakossági távfűtést illeti, komoly fenntartásaink vannak. Mi történik, ha üzemzavar esetén, amilyen a közelmúltban is volt, leáll az üzem, s fűtés nélkül maradnak a lakások? Vagy, ha a magas energiaárak miatt ideiglenesen leállítják, amiről most is szó van. Az Azomureș jelenleg 50 százalékos kapacitással működik” – nyilatkozta a Maszolnak Soós Zoltán polgármester.

„Tudjuk, hogy elég kényes téma a távfűtéshez való visszatérés, de látjuk, hogy nem csupán európai országokban történik meg, hanem nálunk is, például Nagyváradon, ahol ez a rendszer nagyon jól működik, mi pedig tudjuk szolgáltatni a hőenergiát” – nyilatkozta Ovidiu Maior, az Azomureș szóvivője.

Elmondása szerint a vállalat szívesen részt venne egy kísérleti jellegű távfűtési projektben, aminek a helyszíne lehetne Marosszentkirály vagy Maroskeresztúr is, amennyiben a megyeszékhely nem akar beszállni. A hálózat kiépítését az Azomureș meglátása szerint a helyi- és a megyei önkormányzat feladata lenne, saját-, kormányzati- és uniós források felhasználásával.

„A találkozás során senki nem mondott nemet. Azt mondták, hogy nagyon nehéz. Mi is azt mondjuk, hogy nehéz megvalósítani, de nem lehetetlen” – mondta Ovidiu Maior. Az Azomureș az ország legnagyobb műtrágyagyártója és gázfogyasztója, a teljes romániai fogyasztás 8 százalékáért felelős.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?