Kevesen tiltakoztak az Azomureș-szennyezés ellen

Harmadik alkalommal szervezett tiltakozást szombat délben Marosvásárhelyen a prefektúra előtt a Stop Azo elnevezésű, magát „polgári, apolitikus, nem kormányzati csoportosulásnak” definiáló csoport. A demonstráción kevesen fejezték ki nemtetszésüket a szennyezéssel szemben.

Annak ellenére, hogy a csoportnak a Facebookon 1700 követője van, a 12-től délután kettőig tartó tiltakozó megmozduláson, hatvan-hetven személy vett részt. Hamar Alpár-Benjámin, a csoport létrehozója, a tiltakozások kezdeményezője csalódottan fejtette ki véleményét, miszerint az embereket a saját egészségük sem érdekli. “Legközelebb ingyen miccs lesz és ingyen sör, mert arra biztos kijönnének” – mondta Hamar.

A jelenlevők, kisgyerekes családok, fiatalok és középkorúak az ilyenkor szokásos szlogeneket skandálták magyar és román nyelven: nem akarunk szennyezést, nem akarunk egészségtelen környezetben élni, fontos az egészségünk, Marosvásárhely nem az Azomureșé. A skandálásokat felváltotta a zene, amelynek szövege, ugyancsak magyar és román nyelven, arról szólt, hogy milyen káros a vegyikombinát által kibocsátott füst, hogy Vásárhely az egyik legszennyezettebb város Romániában, hogy a szennyezett levegő megbetegít, stb.

Az RMDSZ-frakció által kezdeményezett szeptemberi közvitán Szép Róbert, a Környetvédelmi Őrség vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy jelenleg az Azomureș Románia legszennyezőbb ipari tényezője. A statisztikák azt is kimutatták, hogy légúti megbetegedések miatt Maros megyében a halandóság kétszerese az országosénak, illetve 30 ezer kisgyerek szenved légúti megbetegedésben.

Az Azomureș-sel kapcsolatban az RMDSZ népszavazást kezdeményezett, amelyben az üzem bezárásáról kellene döntenie a lakosságnak, Portik Vilmos, az EMNP megyei elnöke határozattervezetet készített, a szennyezettség hatásának kivizsgálására vonatkozóan. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?