Csípős szag terjed Marosvásárhelyen, de nincs műszer a szennyezettség mérésére

Néhány napja folyamatos a köd és a szúrós, csípős szag Marosvásárhelyen. A Maros megyei környezetvédelmi felügyelőség ráadásul nem is tudja mérni a levegő szennyezettségét, mivel elromlott a mérőműszere.

Ezt maga Dănuț Ștefănescu igazgató mondta a sajtó érdeklődésére, azzal nyugtatgatva a közvéleményt, hogy az Azomureș is méri a levegőbe jutó szennyező anyagok mennyiségét, és közzé teszi az adatokat. Ezért a Maszol a vegyi kombinát sajtóirodájához fordult megtudni, hogy mennyire szennyezték az utóbbi napokban a levegőt, netán a napok óta tapasztalható ködöt is a légtérbe bocsátott füst okozza-e. Érdeklődésünkre nem jött még válasz.

Mint ahogy az Azomureș arra a meghívóra sem válaszolt, amelyet a marosvásárhelyi RMDSZ küldött az üzem vezetőségének a kombinát sorsáról szóló népszavazás tárgyában szervezett kedd esti közvitára. „Az Azomureș, valamint az önkormányzat vezetőinek dölyfös hozzáállása erősíti a gyanút, hogy a rendkívül súlyos környezetszennyezés kérdésében valakiknek takargatnivalójuk van” – regált közleményben az Azomureș képviselőinek távolmaradására az RMDSZ. A városi szervezet úgy értékeli: ha a felelősöket nem foglalkoztatja a megoldás, akkor a város polgárainak akaratával kell őket erre kényszeríteni.

Maros megyében egyébként az országos átlagnál kétszer annyian szenvednek légúti megbetegedésben, az elhalálozások esetének 7,5 százaléka is kétszerese az átlagnak – derül ki az országos statisztikai hivatal adataiból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?