Azomureș-közvita: a kombinátot nem érdekelte

Sem az Azomureș vezetősége, sem pedig a helyi hatóságok nem vettek részt a vegyi kombinátról szóló kedd esti közvitán Marosvásárhelyen.

Annak ellenére, hogy az esemény szervezői a gyár vezetését valamint a polgármesteri hivatalt, a környezetvédelmi őrséget és a közegészségügyi igazgatóság képviselőit is idejében meghívták a szerdai lakossági fórumra, sem a gyár, sem pedig a helyi hatóságok képvselői nem jelentek meg a vásárhelyieket foglalkoztató témát boncolgató közvitán.

Helyzetelemző értékelésében Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium RMDSZ-es államtitkára elmondta: jelenleg Románia egyik legnagyobb szennyezője a műtrágyagyár, amely január 1.-ig rendelkezik érvényes a környzetvédelmi engedéllyel. Bár a szennyezés miatt többször is feljelentették és a környzetvédelmi felügyelőség ugyanakkor számtalan esetben viszavonhatta volna a működési engedélyét, ez mégem történt meg, mivel az üzem vállalta, hogy befektetéseket eszközöl és január 1-ig jelentősesn csökkenti a szennyező anyagok kibocsátását. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a vegyikombinát csupán egy a várost  szennyezettségét okozó tényezők közül, ugyanis figyelembe kell venni az illegálisan működő szemétlerakatot is, valamint azt, hogy egyre jobban csökken a város zöldövezeteinek felülete.  Mindezek jelentősen hozájárulnak a rossz minőségű levegő valamint a Vásárhely szennyezettségének fenntartásához.

Soós Zoltán önkormányzati képviselő elmondta: az országos statisztikai hivatal adatai szerint Maros megyében a légúti megbetegedések következtében elhunytak aránya 7,5 százalék, ami messze a legmagasabb Romániában a többi megyéhez viszonyítva.

Peti András alpolgármester a szemétlerekat helyzetét ismertetve arról beszélt, hogy bár konkrét elképzelés és ütemterv volt, mára a munkálatok különböző okok miatt leálltak. Hamar Alpár Benjámin, a szennyezés miatti tiltakozásokat szervező Azo Stop nevű civil kezdeményezés képviselője szerint a város lakosságát nem a számok érdeklik, hanem az, hogy tiszta levegőt szívjanak, hogy egészségesek maradjanak, mivel nap mint nap látják az Azomures kibocsátotta sárga füstöt és érzik a csípős bűzt.
A közvtán elhagzott ugyanakkor, hogy  30 ezer kisgyerek szenved Maros megyeében légúti megbetegedések miatt, a statisztikai adatok szerint ugyanakkor Marosvásárhely a felnőttek légúti betegségei gyakoriságának listáján is az első helyet foglalja el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?