Tiszta levegőt! – Ismét tüntettek az Azomureș ellen

A Főtér tájékoztatása szerint mintegy százan, a vasarhely.ro szerint mintegy kétszázan vonultak utcára pénteken Marosvásárhelyen, hogy tiltakozzanak a vegyipari kombinát, az Azomureș okozta szennyezés ellen.

A tüntetés szemerkélő esőben zajlott, a beszámolók szerint ez lehetett az egyik oka, hogy kevesen mentek ki a prefektúra elé.

A résztvevők közül többen orvosi maszkot viseltek, és Állítsák meg a szennyezést! feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A tiltakozás menete nagyjából ugyanúgy zajlott, mint augusztus közepén: Nu mai vrem sa fim gazați!, Opriți poluarea! skandálást egy imitált közös köhögéssel is kiszíneztek az igencsak csendes tüntetés résztvevői - olvasható a vasarhely.ro-n.

„Mi nem tagadjuk, hogy az Azomureș sok pénzt fektetett be a fejlesztésekbe, viszont nem az egészséges környezetért, hanem a megnövekedett termelés érdekében” – mondta Hamar Alpár-Benjámin, a tüntetést szervező „December 21. Mártír Város” Egyesület elnöke az összegyűlt tiltakozóknak.

A Főtér beszámolója szerint aláírással lehetett támogatni azt a határozattervezetet is, amelyben a civilek kérik, hogy független szakértők mérjék a kombinát által kibocsátott szennyező anyagok hatását az emberi egészségre, állatokra és növényzetre, mérőpontokat állítsanak fel e célra, és a mért értékek naprakészen legyenek követhetők az interneten.

A megmozduláson részt vett Sóos Zoltán, az RDMSZ polgármesterjelöltje is, aki hangsúlyozta, a lakók referendumon döntsék el kombinát sorsát.

 

Az Azomures évtizedek óta szennyezi városunkat. Az Azomures szennyezésének véget kell vetni. Nem lehet pár száz, akár...

Posted by Soós Zoltán on 2015. szeptember 11.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?