Azomureș: újabb tüntetés lesz jövő pénteken

Az Opriți poluarea de la Azomureș csoport nem adja fel: újabb tiltakozást hirdettek meg a vegyipari kombinát okozta légszennyezés ellen Marosvásárhelyen. Az akcióra szeptember 11-én délután öt órától kerül sor.

Ahogy a korábbi, augusztus 13-i tiltakozáson Hamar Alpár Benjámin, a tiltakozás jóváhagyását kérvényező December 21. Egyesület elnöke a Maszolnak elmondta, nem szeretnék abbahagyni a figyelemfelkeltő akcióikat, így próbálnak hatást gyakorolni a kombinát vezetőségére, hogy szüntessék meg végre a légszennyezést.

A korábbi tiltakozáson résztvevők közül sokan fehér orvosi álarcot viseltek, sokan olyan zöld maszkot, amelyet még a múlt rendszerben vetettek meg a civil lakossággal, hogy egy „esetleges vegyi támadás estén” használhassák, míg mások valamivel korszerűbb álarcban jelentek meg a városháza előtti kis parkban, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek.

Ahogy a közösségi oldalakon is hangsúlyozták, nem az Azomureș bezárását, az ott dolgozók elbocsátását követelik, hanem azt, hogy fordítsanak nagyobb hangsúlyt a lakosság egészségére, a levegő minőségére.

Csütörtökön ülésezett az Azomureş ügyében a prefektúra hatáskörébe tartozó készenléti felügyelőség - tájékoztat az Erdély FM. A megbeszélés célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire jelenthet közvetlenül veszélyt a vegyipari kombinát működése. Lucian Goga prefektus a megbeszélést követően elmondta, mielőtt bármilyen döntést hoznának, megvárják a környezetvédelmi őrség jelentését. „A környezetvédelmi miniszter, Grațiela Gavrilescu látogatását követően jelenleg az országos környezetvédelmi őrség négy felügyelője végez ellenőrzéseket. Úgy döntöttünk, megvárjuk, hogy a felügyelők fejezzék be munkájukat, tegyék közzé jelentésüket. Amint elkészül a dokumentum, amely az Azomureș ügye mellett más Maros megyei környezetvédelmi problémákra is kitér majd, ismét összehívom a megyei készenléti felügyelőséget, hogy elemezzük újra az Azomureș-problémát” - idézi a rádió a kormánybiztost. A prefektus elmondta, a jelentés várhatóan jövő hét végéig elkészül. „Úgy értékelem, normálisan üzemel a gyár, kivéve az áramszünet okozta leállást. Véleményem szerint jól kezeltük a helyzetet. Hangsúlyozom, a működési engedély és az európai törvénykezés is nagyobb gázkibocsátást engedélyez leállás és újraindítás esetén. Úgy gondolom, nem beszélhetünk sürgősségi helyzetről” - mondta a rádiónak Mihai Anitei, az Azomureș igazgatója. 

Az Azomureșsel kapcsolatos vélemények megoszlanak Marosvásárhelyen: vannak, akik azért aggódnak, ha bezár, az ott dolgozók megélhetés nélkül maradnak, mások viszont attól tartanak, hogy egy esetleges baleset, robbanás rengeteg emberi áldozattal járhat. Mint arról már beszámoltunk, július közepén hajszál híján felrobbant a vegyi kombinát.

A műtrágyagyárban dolgozó 2.000 alkalmazott miatt szenved 150 ezer ember – olvasható a tiltakozást szervező csoport Facebook-oldalán is.

Az Azomureș vezetőségének legutóbbi sajtótájékoztatóján, június 17-én bemutatták az érdeklődő újságíróknak, milyen konkrét lépéseket tesznek a szennyezés visszaszorítására, hogyan történik a szűrők cseréje, mikor fejezik be a beruházást. A korszerűsítési munkálatok a tervek szerint 2016. január 1-ig befejeződnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?