Azomureș: Nem ért egyet a népszavazás ötletével Dorin Florea

Az RMDSZ-frakció által javasolt népszavazást nem tartja jó ötletnek Marosvásárhely polgármestere, aki a környezetvédelmi adó bevezetését sem támogatja. Dorin Florea azt szeretné, ha az Azomureș beszüntetné tevékenységét addig, amíg fel nem szereli a korszerű szűrőberendezéseket.

A népszavazással a lakosságra hárítanák a felelősséget, a pluszadó pedig nem riasztaná el a további szennyezéstől a műtrágyaüzemet – vélekedett a polgármester a szerdai sajtótájékoztatóján, ahol arról beszélt, hogy folyamatosan figyelteti a vegyikombinátot, drónnal fotókat, felvételeket készíttet, hogy azokat elküldje majd a kormányhoz, valamint Svájc bukaresti nagykövetségére, illetve svájci települések önkormányzataihoz is.

November 29-én tartaná a népszavazást az RMDSZ-frakció az Azomureșről, kérdése így hangzana: Egyetért ön azzal, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal érvénytelenítse a vegyikombinát környezetvédelmi működési engedélyét? Az RMDSZ-frakció négy lehetőséget tart megvalósíthatónak az Azomureș légszennyezésének megszüntetésére. Bővebb információk itt olvashatók

Florea szerint az Azomureș vezetősége nem csak félretájékoztatja, de folyamatosan mérgezi is a lakosságot, ezért arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet, tegyenek meg mindent, hogy a kombinát ne szennyezzen. A vegyikombinátnak a lakosság egészségére kéne tekintettel lennie és nem a profitra, az egészség sokkal fontosabb, mint a haszon – hangsúlyozta az elöljáró.

Csütörtökön összeül a polgármester kezdeményezésére a helyi katasztrófavédelmi tanács, hogy a vegyikombinát környezetszennyezéséről, és annak csökkentésére hozható intézkedésekről tárgyaljon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?